Natura este o adevărată comoară pentru toată lumea. Când vine, însă, vorba despre copii, natura are un rol aparte. Natura le oferă micuților distracție, relaxare, libertate, posibilități infinite de învățare și, nu în ultimul rând, o sursă de sănătate.
Copiii au nevoie să se murdărească, să se cațere, să se târască, să alerge. Păstrează hainele elegante pentru alte ocazii și oferă-le ceva comod care poate să se rupă sau să se murdărească fără să îți pară rău. Joaca liberă în natură îi face mai creativi, îi ajută să găsească soluții împotriva plictiselii și să stea departe de ecrane. Pietrele, apa, nisipul, iarba, frunzele, pământul, bețele pot deveni cele mai interesante jucării, care pot suscita imaginația copiilor în forme variate. Copiii devin eroi care se luptă cu dinozaurii, cu monștrii. Își creează o lume a lor plină de culoare și de farmec. Și despre ce este copilăria dacă nu despre inocență și fantezie ? Copiii mei sunt fascinați de natură și descoperă mereu idei noi de joacă în natură.
10 idei de activitati in natura pe care sa le incerci in aceasta vara
1. Pictura în natură
Fie că pictează pe hârtie sau carton, fie pe materiale inedite cum ar fi scoicile sau pietricelele, pictura în natură poate fi distractivă și educativă.
2. Gătitul în natură
Nu te gândi neapărat la măncăruri comestibile. Copiii se pricep să facă mâncare din iarbă, pământ, bețe, frunze, la care adaugă ingredientul important, apa. Le amestecă pe toate cu multă pasiune și… gata rețeta perfectă !
3. Plimbări cu bicicleta
Pe cărări de munte, prin parcuri, pe trasee special amenajate, plimbarea cu bicicleta îi va menține în formă pe cei mici. Iar dacă și părinții îi însoțesc pe copii în plimbările lor, această activitate devine un stil sănătos de petercere a timpului liber în familie.
4. Mingea
Este un alt accesoriu util pentru joaca afară. Există atâtea modalități de a o folosi în joaca lor, încât îi poate ține mult timp ocupați pe cei mici.
5. Joaca în nisip
Este foarte importantă pentru dezvoltarea motricității și a imaginației copiilor. De la forme simple până la castele complexe de nisip, copiii se distrează să devină mici creatori.
6. Vânătoarea cu comori
Când spui mister și comori, cei mici devin brusc foarte intersați. În grădină, în parc sau în pădure se pot organiza adevărate expediții de descoperit diferite obiecte pe care cei mici să le „vâneze”. În funcție de vârsta copiilor, lucrurile se pot complica cu indicii haioase și cu povești.
7. Baloanele de săpun
Baloanele de săpun reprezintă o distracție pe cinste pentru toată familia. Există tot felul de soluții și de instrumente cu ajutorul cărora poți forma baloane imense, care vor produce hohote de râs.
8. Studiatul naturii
Într-o plimbare în natură, copiii pot descoperi gâze, frunze diferite, flori, pietre, ghinde sau conuri de brad. Este o ocazie minunată pentru a afla informații despre toate aceste lucruri. Copiii sunt curioși, întreabă, iar noi ne putem documenta să le satisfacem această curiozitate.
9. Sunetele din natură
Ascultarea naturii și identificarea sunetelor din natură sunt exerciții de mindfulness poate util pentru copii. Îi ajută pe acesția să se liniștească, să își dezvolte atenția, să traiască în prezent și să se bucure de ce descoperă în natură. Sunetul apei, al insectelor, al vântului care adie printre crengi sunt o muzică perfectă pentru oricine.
10. Joaca cu pistoale de apă
Copiii înarmați cu pistoale de apă își vor lua rolul în serios și vor „pedepsi” răufăcătorii. Este o activitate care se va solda cu multe râsete, gălăgie și mișcare.
Scoate-i pe copii în natură cât mai des. Lasă-i să se murdărească și să simtă libertatea ! Fie că este vorba de un picnic urmat de joacă, fie despre o drumeție pe drumuri de munte sau de o simplă plimbare în parc, timpul petrecut în aer liber are beneficii imense pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor. Și nu în ultimul rând, vor învăța să prețuiască, să respecte și să îndrăgească natura.
Dacă v-a plăcut acest articol, ne bucurăm dacă îl apreciați cu un like sau îl distribuiți mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook.
Sursă foto: Unsplash