Cu toate ca este un fenomen natural, alaptarea se poate dovedi foarte dificila. Fie din pricina lipsei de informatii, fie din cauza ca nu au suportul necesar, multe mame abandonează alaptarea si considera ca ele nu au fost „norocoase”. Studiile arata ca, deși 83% dintre mame alapteaza la scurt timp dupa nastere, doar 57% alapteaza inca 6 luni mai tarziu. Despre alaptare exista multe informatii contradictorii, multe mituri care s-au transmis de la o generatie la alta. Uneori, tocmai aceste mituri periclitează procesul firesc al alaptarii.
Știați că doar 2-5% dintre femei nu pot alăpta din cauze medicale? În celelalte cazuri, secretul unei alaptari la san de succes constă într-o informare corectă, în perseverență și încredere în sine.
20 de curiozitati fascinante despre alaptare
Tot din categoria știați că… fac parte și următoarele curiozități despre alăptare:
- Puteți mânca orice ați consumat și în sarcină, în mod echilibrat. Trebuie doar să țineți sub observație bebelușul și să vedeți dacă există alimente care îi creează vreun disconfort. El este deja obișnuit din sarcină cu aceste gusturi.
- Alăptarea nu doare. Dacă vă doare în timp ce vă alăptați bebelușul, verificați dacă poziționarea la sân este cea potrivită, dacă copilul prinde bine mamelonul sau dacă nu au apărut alte probleme medicale gen mastită, angorjarea sânului etc.
- Suzeta sau tetina biberonului poate interfera cu alăptarea. Bebelușul se poate obișnui cu acestea și poate refuza sânul. În acest caz, există un dispozitiv SNS sistem suplimentar de nutriție care v-ar putea ajuta. Un consultant în alăptare vă poate oferi mai multe sfaturi.
- Dacă nu puteți pompa mult lapte, nu înseamnă că aveți probleme cu lactația. Nu toate mamele pot scoate lapte cu pompa pentru sân. Cantitatea de lapte mulsă nu este relevantă pentru lactație.
- Bebelușii au pusee de creștere. La vârsta de 3 luni este o adevărată piatră de încercare pentru proaspetele mămici. Bebelușul face un salt fizic și mental în preajma acestei vârste, plânge mai mult, este mai mârâit și stă mai mult timp la sân. Nu înseamnă că nu mai este lapte, ci doar că nevoile bebelușului cresc.
- Bebelușii au niște neuroni în oglindă, un fel de senzori care preiau starea mamei. Dacă mama este agitată, neliniștită, ei sunt influențați de aceste stări. Copiii plâng și din nevoia de a se descărca de stresul acumulat
- Nu exista doua mame cu exact aceeași compoziție chimică a laptelui. Laptele matern este un aliment viu, care împlinește toate nevoile bebelușului. Fiecare mamă secretă un lapte individualizat pentru copilul său, iar compoziția sa se schimbă mereu pe parcursul uni supt. De asemenea, variază în funcție de vârsta copilului, de perioada zilei sau de anotimp. Laptele matern nu este niciodată de proastă calitate.
- Nu contează mărimea sânilor pentru lactație. În afară de problemele medicale grave, orice femeie poate produce o cantitate suficientă de lapte de calitate pentru copilul său, cu condiția ca bebelușul să sugă în mod regulat, stimulând glanda mamară.
- Colostrul sau primul lapte nu este stricat. Din contră, este foarte bogat în proteine si anticorpi, dar sărac în grăsimi și zahăr, pentru că nou-născutul nu are nevoie de cele din urmă în primele zile de viață.
- Imediat după naștere, în perioada numită ora magică, nou-născutul se poate cățăra singur până la sân și poate prinde mamelonul.
- Laptele matern nu fermentează, el este ușor digerabil (în câteva minute e digerat) și ușor asimilabil (uneori e asimilat 100%). În primele șase luni de viață, bebelușul trebuie alăptat la cerere, conform recomandărilor organismelor internaționale OMS, UNICEF si AAP.
- Bebelușul alăptat nu are nevoie de apă sau de ceai, indiferent de anotimp, deoarece laptele matern își schimbă compoziția pentru a asigura toate nevoile nou-născutului.
- Noaptea, se secretă un nivel crescut de prolactină, care favorizează sporirea lactației.
- Proba suptului este irelevantă. Copilul nu suge doar de foame. El nu mănâncă mereu aceeași cantitate de lapte. În plus, la începutul suptului laptele este mai apos, iar la sfârșit mai gras, astfel încât pe lângă cantitate, contează și consistența laptelui. Proba suptului și cântăritul obsesiv pot deveni stresante pentru mame și le pot determina să suplimenteze cul apte praf, în situații în care nu ar fi cazul în mod normal.
- Sânul nu se golește niciodată. Nici cea mai performantă pompă de sân nu poate goli sânul cu totul. În funcție de cererea bebelușului, corpul secretă mai mult lapte, acest proces fiind un flux continuu. În medie, o mamă produce zilnic între 700 si 900 ml de lapte.
- Nu întotdeauna sânii sunt tari sau curg. Dacă lactația s-a reglat, sânii sunt moi și nu mai curg.
- Puteți alăpta și dacă aveți sfârcuri ombilicate. Prin tehnici speciale, pot alăpta și mamele care au sfârcurile ombilicate.
- Laptele matern produce anticorpii necesari, atunci când bebelușul se îmbolnăvește pentru a-l ajuta să treacă mai ușor peste boală.
- Alăptarea arde între 500-600 de calorii pe zi. Asta înseamnă că unele mămici ar putea ajunge să piardă în greutate, fără exerciții fizice suplimentare.
- Mamele care alăptează au un risc mai mic de a dezvolta cancer de sân, cancer ovarian, boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet de tip 2 și depresie postpartum.
Ce alte curiozități despre alăptare mai cunoașteți?
V-ar mai putea interesa și 15 lucruri de care sa tii cont in organizarea botezului.
Dacă v-a plăcut acest articol, ne bucurăm dacă îl apreciați cu un like sau îl distribuiți mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook.
Sursă foto: Depositphotos