Copiii explorează, imaginează, pun în scenă diferite jocuri și, pentru o vreme, par că uită de prezența părinților. Apoi, când „paharul” li se golește revin lângă părinți ca să îl reîncarce cu afecțiune. „Paharul” se reumple atunci când copilul este iubit, hrănit, alinat și mângâiat.
Uneori, nevoia de afecțiune este rezolvată cu o îmbrățișare. Dar, de cele mai multe ori, copiii au nevoie de doza zilnică de conectare cu părinții lor. Apropierea dintre părinte și copil, joaca, atenția acordată copilului constituie modalități de umplere și reumplere a „paharului”.
Jocuri de conectare cu copiii
1. Bătaia cu perne
Bătaia cu perne este ideală pentru detensionare, atunci când atmosfera devine tensionată. Aletha Solter recomandă bătaia cu perne și atunci când copilul dă dovadă de agresivitate. Copiii acumulează stres, frustrări, emoții grele pe care nu știu cum să le gestioneze și se comportă provocator. Bătaia cu perne îl face pe copil să se simtă puternic și îl ajută să reducă agresivitatea.
2. Prinselea
Un alt joc de conectare, recomandat de psihologi, este prinselea (cu toate variantele sale). Adultul poate fi un monstru, o fantomă, un lup care fuge după copil și se preface că nu reușește să îl prindă sau se lasă prins. Amestecul dintre spaimă și bucurie face din acest joc, unul deosebit de distractiv pentru copii.
4. Oul cu dragoste
Lawrence Cohen vorbește despre acest joc de conectare în cartea sa „Rețete de jocuri. ” Oul cu dragoste este un joc prin care părintele răspândește mai multă dragoste copilului. Părintele se preface că sparge un ou în creștetul capului copilului și apoi mângâie capul, brațele, degetele, picioare, revărsând iubirea peste tot în corpul micuților.
5. Parada modei
Părinții și copiii se costumează cât mai inedit și fac parada modei acasă. Se pot costuma în diferite personaje și, în acest caz, carnavalul este gata! ColibriKids împlinește visurile copiilor. Cu doar un click, puteți comanda online haine spectaculoase pentru copii!
6. De-a v-ați ascunselea
De-a v-ați ascunselea (cu varianta sa Cucu Bau pentru copiii mai mici) este un joc îndrăgit de copii, din cele mai vechi timpuri. Pierderea simbolică a legăturii și apoi regăsirea, amestecul de spaimă cu fericirea fac din acest joc, unul cu trăiri intense. Este un joc foarte amuzant care se poate juca oriunde, chiar și în interior. Copiii găsesc cele mai inedite locuri pe post de ascunzătoare : în dulap, după ușă, chiar și în cadă. dacă Misterul care însoțește acest joc îi determină pe cei mici să îl ceară iar și iar. Dincolo de faptul că îi distrează pe copii, îi ajută pe aceștia să își vindece anxietatea de separare și îi pregătește pentru intrarea în colectivitate.
6. Statuile muzicale (cu varianta scaunul muzical)
Acesta este un joc care poate implica toată familia. Cineva pune muzica, ceilalți dansează. Când uzica se oprește brusc, participanții se transformă în statui. În cazul în care cineva se mai mișcă după ce muzica s-a oprit, iese din joc. Jocul este ideal pentru conectarea nu doar a adulților cu copiii, dar și între adulți.
Se recomandă ca minim 10 minute pe zi să existe acest timp special, de conectare între părinți și copii. Este timpul în care telefoanele se închid, iar atenția părintelui este acordată în întregime copilului. Casa se va umple de glasurile voioase ale copiilor și va răsuna de hohotele lor de răs. Râsul vindecă traume și ajută la detensionarea situațiilor tensionate. Atunci când copiii primesc atenția dorită și „paharul” lor se umple, vor deveni mai cooperanți.
Voi cum vă conectați cu copiii voștri?
Ți-a plăcut acest articol? Îți mulțumim dacă îl apreciezi cu un like sau îl distribui mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, urmărește-ne și pe Facebook!
Credit foto: Allen Taylor on Unsplash