Încă din vremuri străvechi, oamenii și-au dat seama de puterea pe care o au culorile asupra emoțiilor noastre. Cercetările ulterioare au dovedit și ele importanța pe care o are simbolistica culorilor în viața noastră. Culorile calde, cum ar fi roșu, galben și portocaliu, stimulează emoțiile, de la confort și căldură până la ostilitate și furie. Pe de altă parte, culorile reci, precum albastrul, verdele și violetul, ne relaxează, dar ne pot face să ne simțim triști.
De ce să nu folosim și noi, ca părinți, aceste studii pentru a influența starea de bine a copiilor noștri? Se pare că și bebelușii au preferințe cromatice, care încep să se manifeste începând cu vârsta de 4 luni.
Ce simbolizeaza fiecare culoare?
Rozul îi influențează pe copii într-un mod pozitiv. Este relaxant și cald. Are un efect profund calmant.
Roșul este o culoare care îi face pe copii să fie energici, plini de entuziasm. Încurajează creativitatea și, atenție părinți, crește pofta de mâncare!
Galbenul este asociat cu sentimente pozitive de fericire și de motivație. Și această culoare ajută la dezvoltarea creativității și la stimularea memoriei.
Portocaliul este o culoare prietenoasă, caldă care inspiră comunicarea interpersonală.
Albastrul calmează mintea și corpul, minimizează sentimentele de anxietate și agresivitate, creează un sentiment de bunăstare. Ar trebui să alegeți haine de culoarea albastră după ce copiii au mâncat, deoarece se pare că scade pofta de mâncare.
Violetul îi ajută pe copii să fie mai creativi, iar violetul deschis generează liniște și ameliorează tensiunea.
Verdele se pare că este o culoare foarte potrivită pentru copii, deoarece simbolizează natura și promovează un mediu senin și calmant. Are un efect calmant asupra corpului și asupra minții, reduce anxietatea și ajută la o mai bună concentrare.
Cum sa alegi culorile hainelor copiilor
Când cumperi hăinuțe pentru copii, asigură-te că au culori potrivite pentru vârsta acestora. Copiilor nu li se potrivește să fie îmbrăcați, în exces, cu haine în culori fosforescente, stridente. Sunt de preferat culorile pastelate sau verdele crud, turcoazul sau roșul aprins.
În zilele călduroase, alege haine de culoare albastră pentru a răci temperatura corpului și pentru a-i liniști pe copii. Poți opta pentru culoarea albastru și verde și pentru pijamalele copiilor, deoarece efectul calmant al acestor culori ajută la un somn liniștitor. În schimb, hainele copiilor pot fi în culori strălucitoare și calde ziua, când copiii se joacă, sunt creativi și fericiți. Îmbracă copilul în roșu când se apropie ora prânzului și în galben când își face temele ca să sporești atenția și concentrarea. Vorbește cu copilul tău despre cum îl fac să se simtă culorile, despre emoțiile sale și cum ar asocia aceste culori cu emoțiile.
Nu ignora preferințele sale pentru o culoare sau alta, deoarece îi limitezi în acest mod posibilitatea de a se exprima. De aceea, nu ține cont de prejudecățile de gen, legate de culori. Mai multe despre acest subiect al stereotipiilor de gen, poți citi aici.
Negru ar trebui evitat din hainele copiilor, deoarece îi maturizează și le întunecă chipul.
Ține cont și de evenimentele din viața copiilor. La un botez, se potrivește culoarea alb, în schimb culoarea roșie este regina sărbătorilor de iarnă. La Colibri Kids, poți găsi ținute superbe, care se potrivesc perfect decorului de sărbătoare.
Cum sa asortezi culorile
Când alegi hainele copilului, ai în vedere și culoarea tenului și cea a părului. Pentru un copil blond, cu tenul deschis, galbenul nu este cea mai bună opțiune, în timp ce pentru un copil roșcat, portocaliul nu este o culoare inspirată.
Culorile puternice nu trebuie puse una lângă alta, iar tonurile prea deschise nu trebuie așezate lângă nuanțele mai închise. Chiar dacă copiilor le stă bine în haine colorate, nu ar trebui exagerat cu articolele care îmbină prea multe culori. De cele mai multe ori o rochiță într-o singură culoare poate avea un efect surprinzător asortată cu colanții potriviți!
Haine în culori plăcute, potrivite cu vârsta copiilor puteți descoperi în magazinul nostru.
Așadar, atunci când alegi hainele copiilor ai în vedere atât efectele culorilor asupra emoțiilor, cât și personalitatea copiilor, stilul lor și preferințele lor!
Ți-a plăcut acest articol? Îți mulțumim dacă îl apreciezi cu un like sau îl distribui mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, urmărește-ne și pe Facebook!