Ce test de perspicacitate? Ce examen? Ce teste fulger, grilă sau online? V-aţi confruntat vreodată cu întrebările încuietoare ale copiilor? Nuu????? Păi n-aveţi nici cel mai mic motiv să vă plângeţi. Credeţi-ne pe cuvânt!
Sunt simpatici şi drăgălaşi, dar și nerăbdători și curioși să le oferi răspunsuri pertinente când te lovesc cu câte o întrebare de nu ştii de pe unde să te aduni. Să vezi atunci cum îţi doreşti să se fi inventat o telecomandă care să poată derula momente din viaţă astfel încât să te scutească de aceste momente în care te simţi cel mai mare neştiutor de pe pământ.
Poate cea mai grea dintre toate este “De unde vin copiii?”. Parcă nu vrei să îi spui că îi aduce barza. Serios acum… Suntem în 2018, informaţiile circulă repede şi e cu mult mai bine să ştie adevărul, pe înţelesul lor, de la tine, părinte drag. Aşa că ia-l frumuşel de mânuţă, aşezaţi-vă undeva confortabil, trage aer în piept şi gândeşte-te ce-i răspunzi.
Foarte important este să ştie că e rodul dragostei dintre mami şi tati. Și o variantă de răspuns ar fi că tati a luat-o pe mami în braţe, a strâns-o tare, tare, i-a dat un pupic şi în timpul ăsta amândoi s-au gândit la el. Va fi mega încântat!
Hai, că le e plină mintea de întrebări ciudate care te cam lasă fără cuvinte… Vă facem mai jos o listă. Poate vă amuzaţi, poate vă suntem de ajutor, poate….vă punem în gardă. 🙂
De ce nu pot să merg dezbrăcat în parc?
Copiii n-au pudoare, copiii nu ştiu ce e ruşinea, copiii sunt aşa cam… “dintr-o bucată”. Şi atunci? De ce să nu poată merge dezbrăcaţi în parc? Chiar nu înţelegem. Suntem ironici, evident… Asta ar fi ultima lovitură pentru un părinte. Aşa că, rezolvarea e cumva simplă. Puneţi-i să se uite în jur la ceilalţi copii care sunt îmbrăcaţi. Puterea exemplului e magică. Dacă totuşi se încăpăţânează, spuneţi-i că îşi murdăresc pielea fină sau că zgârieturile apar mai uşor…
De ce nu pot să mănânc din castronul câinelui?
Suntem convinşi că foarte mulţi dintre voi v-aţi confruntat cu o asemenea întrebare. Şi pe bună dreptate! Păi nu? Castronul e mereu plin cu bobiţe care încap uşor între degeţelele lor, e pe jos, e uşor de ajuns la el; câinele, prietenul copilului, mănâncă cu poftă când are chef. Ce nu o fi în regulă??? Aici trebuie să fiţi ceva mai fermi, că altfel vă treziţi cu probleme digestive. Pentru a fi cât de cat clar, îi puteţi spune copilului că bobiţele acelea ajută la creşterea părului şi dacă mănâncă îi va creşte şi lui ca şi câinelui. Îi mai puteţi spune şi că îl va durea burtica, ceea ce e total adevărat.
De ce tati nu are sâni ca tine?
Discuţiile despre sex, sexualitate şi anatomie nu trebuie să fie tabu. Ar fi cea mai mare greşeală. Însă, da! Fiecare subiect trebuie discutat astfel încât să fie pe înţelesul celui mic. La întrebarea aceasta puteţi răspunde simplu: mami are sâni şi tati nu pentru că mami e fetiţă, iar fetiţele aşa sunt construite. Uite, încă o diferenţă: vocea lui tati e mai groasă decât vocea lui mami, pentru că tata e băiat şi mama fetiţă. Aşa suntem construiţi: diferit. Prin exemple clare, palpabile, micuţul vostru va fi cumva lămurit. Repet: în funcţie de vârstă, răspunsurile diferă în complexitate.
De ce nu putem să plecăm într-o excursie pe Soare?
Le place soarele! Copiii ştiu că dacă afară e soare, e cald, se bălăcesc, aleargă, nu au multe haine. Soarele e magic şi tot ceea ce e magic trebuie descoperit, atins şi iubit. Atunci? De ce nu putem merge într-o excursie pe Soare???? Chiar aşa! Şi de data aceasta răspunsul ar fi bine să fie cât se poate de sincer. Spre exemplu: “Nu avem cum să plecăm într-o excursie pe Soare pentru că acolo este foarte, foarte cald. Soarele încălzeşte întreg universul, toate planetele şi emană atâta căldură de nici cu gândul nu ne putem imagina. În plus, este foarte, dar foarte departe!!! Niciun om nu a ajuns până acolo şi oricum nu ar fi putut”. Dacă aveţi şi o ilustraţie cu sistemul solar, treaba e şi mai simplă.
De ce nu pot să zbor?
Asta e o întrebare la care nici adulții nu prea știu să răspundă. Vă daţi seama că celor mici n-ai cum să le explici nimic despre aerodinamică sau despre anatomia păsărilor. Ei vor să ştie una şi bună: de ce nu pot să zbor? Dacă le răspundeţi că noi avem picioare şi mergem pe jos, vă vor spune sec: şi porumbeii au şi totuşi zboară. Ca variantă de scăpare le puteţi spune că Dumnezeu aşa ne-a lăsat pe lume şi dacă ne-ar fi înzestrat şi cu aripi, probabil că omul nu mai inventa avioanele care sunt atât de spectaculoase.
De ce nu pot să mănânc din mâncarea celor de la masa alăturată (când ieşim la restaurant)
Problema asta se ridică mai ales când vorbim despre copiii mici. Ei văd că acasă pot să mănânce orice, de oriunde, aşa că de ce nu ar putea să o facă şi într-un restaurant? Ştim, dacă se duc şi cer de pe la mese, vouă părinţilor vă crapă obrazul de ruşine, dar… trecem peste. Le puteţi distrage atenţia de la farfuria “vecinilor” spunându-le că ceea ce aţi comandat voi e cu mult mai apetisant, sau le spuneţi pur şi simplu că nu e frumos să deranjaţi oamenii pe care nu îi cunoaşteţi şi că oricum, cu necunoscuţii nu intraţi în vorbă niciodată. Veniţi şi cu explicaţii în privinţa necunoscuţilor, ca lucrurile să fie cât se poate de clare şi uite aşa, împuşcaţi doi iepuri dintr-o lovitură.
Da, copiii sunt o sursă nesecată de amuzament şi provocare. Voi părinţii sunteţi nişte super-eroi care rezistaţi şi faceţi faţă tuturor provocărilor cu stoicism! Felicitări!!! Însă, am uitat să vă spunem: noi ţinem cu cei mici!!! 🙂