Copiii sunt mereu în mișcare și în căutare de noi aventuri. Se plictisesc repede și au nevoie de multă atenție. Afară este ușor să găsim activități care să le consume energia, provocarea apare atunci când stăm cu cei mici în casă. De aceea, atunci când stăm cu copiii acasă mai mult timp, trebuie să dăm dovadă de multă creativitate ca să găsim pentru cei mici activități și jocuri care să îi țină departe de ecrane.
7 idei de jocuri si activitati educative
1.Teatru de păpuși
Copiii iubesc poveștile, iar teatrul de păpuși se poate dovedi o activitate foarte distractivă. Există marionete sau poți improviza păpuși din șosete sau plușuri diferite. Poți opta pentru marionete pentru degete sau pentru personaje desenate și decupate, apoi lipite pe bețe de înghețată. Copilul poate fi implicat în poveste sau poate rămâne doar spectator. Este o activitate potrivită pentru dezvoltarea laturii artistice și a limbajului copiilor,
2. Plastilină/nisip kinetic
Plastilina și nisipul kinetic sunt ideale pentru a-i ține pe cei mici ocupați un timp îndelungat. E adevărat că se face puțină mizerie, dar, credeți-mă, liniștea obținută cât timp copiii meșteresc diferite figurine din plastilină sau modelează forme în nisipul kinetic merită efortul de curățenie necesar după această activitate.
3. Joc de rol
Jocurile de rol sunt printre activitățile preferate ale celor mici. De-a doctorul, la coafor, în tren sau la plajă sunt doar câteva astfel de jocuri pe care cei mici le îndrăgesc. Unde mai pui, că unele dintre ele pot fi relaxante și pentru părinți. Jocurile de rol pot fi folosite cu succes și în cazul rivalităților între frați, când părintele poate schimba rolul cu copilul.
4. Pictura cu degețelele
Este o activitate foarte atractivă pentru copii la orice vârstă, dar necesită o atenție sporită din partea părinților. Este o modalitate excelentă pentru ca cei mici să își exerseze simțul estetic și creativitatea. Ca și modelarea plastilinei, această activitate ajută la dezvoltarea abilităților de motricitate fină. În plus, este o activitate senzorială, care dezvoltă coordonarea mână-ochi și promovează exprimarea liberă.
5. Jocul de-a gătitul
Este o activitate distractivă pentru copii, atunci când își însoțesc părinții în bucătărie. Dacă vrei să ai libertate de mișcare și să poți găti în liniște, pune-i copilului la dispoziție făină, apă, mălai, spaghete etc., în funcție de ce găsești prin bucătărie. Poți să îi lași libertatea copilului „să gătească” sau îi poți pregăti activități structurate de tip Montessori. De exemplu, să toarne apă dintr-un recipient în altul sau să facă transferul unor produse dintr-un vas în altul cu ajutorul unei linguri. Și aceste activități Montessori ajută la dezvoltarea motricității fine.
6. Ghicește obiectul din săculeț!
O altă activitate amuzanta pentru copii este să ghicească obiectul din săculeț. Este un joc care se poate improviza cu ușurință acasă. Poți pune într-un săculeț diferite obiecte (animale de jucărie, fructe etc.). Copilul închide ochii și alege un obiect din săculeț. El ghicește ce obiect a extras, doar pe baza atingerii obiectului respectiv. Poți pune întrebări suplimentare, legate de formă, de cum se simte obiectul la atingere etc. Jocul ajută la dezvoltarea simțului tactil al copiilor.
7. Inventează povești!
Fie că folosești cuburile sau zarurile cu povești, copiii pot deveni adevărați creatori! Cei mici au multă imaginație și pot inventa cu ușurință multe scenarii de povești. Oferă-le doar contextul și nu se vor mai opri din creat!
În afară de activitățile ghidate, copiii au nevoie și de multă joacă liberă și chiar de plictiseală! Astfel, își vor pune imaginația la încercare și vor descoperi singuri modalități distractive de petrecere a timpului liber!
Ți-a plăcut acest articol? Îți mulțumim dacă îl apreciezi cu un like sau îl distribui mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, urmărește-ne și pe Facebook!