Cum sa dezvolti stima de sine a copilului tau

Stima de sine a copilului tău este motorul care îl ajută pe acesta să facă față provocărilor vieții, să fie echilibrat și să aibă o atitudine pozitivă.
Stima de sine este înnăscută, dar este rolul nostru, al părinților să o consolidăm și să o dezvoltăm, de la cele mai fragede vârste. Copiii trebuie învățați de mici să se cunoască, să știe care sunt punctele lor forte și care sunt cele slabe.
Un copil cu stimă de sine crescută găsește soluții la problemele care apar, este optimist și are încredere că este cabil să se descurce.
Copiii cu stimă de sine redusă nu au încredere în capacitățile lor, caută mereu să îi mulțumească pe alții pentru a fi apreciați. Fac față cu greu conflictelor și acumulează multe frustrări.

Cum sa dezvolti stima de sine a copilului tau

1. Iubește-ți copilul și arată-i acest lucru. Știu, veți spune că cine nu își iubește copilul ? Nu ajunge doar să îi iubim, trebuie să le arătăm mereu acest lucru. Să simtă iubirea noastră necondiționată. Să se simtă apreciați și valoroși pentru noi.
2. Nu îl critica. Critica este toxică. Nimănui nu îi place să fie criticat, cu atât mai mult copiilor care nu au încă formate resursele interne capabile să facă față criticilor. Copiii nu învață din critică, ci din exemplele și explicațiile părinților. Dacă li se se spune mereu copiilor că „nu ești bun”, nu poți”,nu ești capabil”, „tu niciodată nu…”, copiii își vor însuși aceste etichete și se vor comporta ca atare. Transformă negațiile în afirmații. De exemplu, în loc să îi spui : „Tu nu îți pui niciodată hainele în cuier”, poți să încerci : „Haina ta este pe jos. Nu îmi place să o văd acolo. Ai nevoie de ajutor să o pui în cuier ?” sau în loc de „Tu de ce ai luat nota asta proastă. Alții au luat note bune”, îi poți spune : „Probabil ești trist că ai luat nota asta mică. Haide să vedem unde este problema și în ce fel te putem ajuta să înțelegi materia. ”
3. Lasă copilul să greșească. Greșeala face parte din procesul învățării. Nu îl certa dacă greșește, întreabă-l dacă are nevoie de ajutor și arată-i ce poate să învețe din greșeala respectivă.
4.  Încurajează progresul. Observă și apreciază fiecare progres, oricât de mic ar părea. Chiar dacă a mai urcat o treaptă în plus la tobogan față de ziua precedentă sau a făcut un desen mai complex, arată-i că ai observat și laudă acest lucru.
5.  Ajută-l să aprecieze drumul parcurs, nu numai rezultatul. Apreciază mereu efortul pe care îl face pentru un test, un examen sau un concurs. Nu recompensa doar rezultatul. „Sunt mândră de tine. Ai muncit mult/Știu că ai depus mult efort.” Copiii trebuie învățați să se bucure și de muca pe care o depun, de jocul în sine, nu să se concentreze doar pe rezultate.
6. Învață-l să trăiască dezamăgirea. Fii lângă el, chiar dacă nu este primul la un concurs sau nu a luat numai note mari. Spune-i că ești mândru de el, explică-i că nu este în regulă dacă nu este bun la toate. Evidențiază la ce este el bun, care sunt calitățile sale.
7. Învață-l să facă față conflictelor. Explică-i copilului cum să spună „nu” dacă nu dorește ceva și cum să nu accepte violența fizică sau verbal a altora.
 8. Lasă-l să fie independent. Încurajează-l să mănânce sau să se spele singur, să se îmbrace singur, să își aleagă singur hainele. Respectă-i alegerile, chiar dacă uneori sunt nepotrivite. Poate dorește să meargă la joacă cu un costum mai elegant. Din când în când îi poți face pe plac să simtă că și părerea lui contează.
 9. Nu îl compara cu alții. Copilul tău este unic și valoros. Comparațiile cu ceilalți, chiar și cele pozitive, pot avea consecințe negative asupra stimei de sine. Pentru a avea un copil echilibrat, este nevoie să îl ajuți pe copilul tău să se concentreze asupra lui însuși.

Stima de sine a copilului se construiește din interacțiunea cu ceilalți. Părinții sunt primele persoane cu care interacționează copilul, de aceea rolul lor în cultivarea stimei de sine este foarte important. Părinții trebuie să fie atenți să nu distrugă stima de sine cu care copiii vin pe lume. Este nevoie să o îngrijească și să o dezvolte, pentru că orice copil trebuie să simtă că este valoros și că merită să fie iubit. Trebuie să se simtă bine în pielea sa, să se bucure de el însuși. Un copil înflorește într-un mediu iubitor și pozitiv.

Dacă v-a plăcut acest articol, ne bucurăm dacă îl apreciați cu un like sau îl distribuiți mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook.

Credit foto: Pexels

One thought on “Cum sa dezvolti stima de sine a copilului tau

  1. Pingback: Colibrikids/blog/Ce rol are rutina in viata copiilor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *