Cum ii facem pe copii sa citească? 9 metode simple prin care sa ii imprietenim pe copii cu lectura

Cum îi facem pe copii să citească într-o lume tehnologizată ? Să îi împrietenim pe copii cu lectura  se poate dovedi o adevărată provocare.

De ce este important pentru copii sa citeasca?

Studiile demonstrează cât de importantă este lectura. Lectura dezvoltă gândirea critică, vocabularul, creativitatea, empatia. Cu ajutorul cărților, copiii învață să găsească soluții, să facă alegeri, să își descifreze emoțiile.  Cititul cărților poate fi o activitate relaxantă pentru copii și îi ajută să își petreacă timpul în mod plăcut. Niciodată nu este prea devreme să le cititm copiilor. Putem începe să le citim cărți încă de când sunt bebeluși. Apoi când mai cresc puțin, le putem oferi cărți senzoriale, cărți cu coperți și pagini groase pe care să le exploreze în voie. Copiii care cresc de mici înconjurați de cărți, vor învăța să le respecte, să le iubească și să le aprecieze. Cu cât cresc copiii, cu atât le putem diversifica lecturile, putem discuta despre cărți sau putem introduce diferite activități legate de lectură.

9 metode simple prin care sa îi imprietenim pe copii cu lectura

1. Creează un ritual de lectură împreună cu copiii

Ce poate fi mai plăcut pentru un copil decât să se cuibărească în brațele protectoare ale părintelui în spatele unei cărți ? Lectura poate deveni un ritual de conectare cu părintele, poate deveni un mijloc de comunicare și de reflectare la final de zi.

2. Urmărește pasiunile copilului

Orice copil va aprecia o carte în care se regăsește, o carte în care se reflectă pasiunile sale. Atunci când alegi o carte pentru copilul tău, pornește de la interesele și pasiunile sale.

3. Discută despre cărțile citite

Citiți împreună și discută despre ceea ce ați citit. Cărțile sunt o ocazie minunată să afli mai multe lucuri despre copilul tău, despre ceea ce i se întâmplă și despre ceea ce simte.

Învață-l să își recunoască emoțiile și să fie empatic !

4. Faceți activități împreună pornind de la cărțile citite

În funcție de vârsta copiilor, se pot realiza activăți mai simple sau mai complexe. Decupați și colorați personaje sau scene din povești. Figurinele le puteți lipi pe bețe de înghețată și iată teatrul cu figurine pe băț !

5. Vizitați împreună biblioteca și librăriile! Lăsați-l să răsfoiască cărțile și să își aleagă cartea preferată. Copilul se va simți important și faptul că este lăsat să facă alegeri, îl va ajuta la creșterea stimei de sine.

6. Oferă-i modelul tău și citește zilnic câteva pagini

Copiii își imită părinții în toate. Le place să se îmbrace ca părinții, să facă ce fac aceștia. De aceea, este important pentru un copil să își vadă părintele cu o carte în mână.

7. Nu oferi recompense unui copil dacă citește.

Care este motivul real pentru care îți dorești ca un copil să citească? Pentru obținerea unei recompense sau pentru el însuși? Oferind recompense, copilul va ajunge să citească doar pentru a primi ceva.

8. Împachetează frumos o carte și oferă-i-o de ziua lui sau de Crăciun

Fă din asta un obicei : o carte surpriză să îl aștepte la fiecare eveniment din viața sa. Curând, va deveni curios să vadă ce carte i-ai pregătit.

9. Amenajează un colț de lectură

Dacă spațiul îți permite, organizează un colț special, care să invite la lectură! Un loc unde copilul să se simtă confortabil, să aibă la îndemână cărțile și unde să se refugieze pentru a se bucura de lumea fanteziei.

Nu este imposibil să îi facem pe copii să citească. Odată ce le dezvoltăm dragostea pentru lectură, cărțile vor deveni prietenele sale. Povestea face parte din viața noastră. Cititul este magic, ne deschide perspective către lumi nebănuite.

Dacă v-a plăcut acest articol, ne bucurăm dacă îl apreciați cu un like sau îl distribuiți mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *