Cum il ajuti pe copil sa isi dezvolte creativitatea

Creativitatea este necesară în orice domeniu al vieții noastre, este cheia către succes și către o viață împlinită. Picasso spunea: “Orice copil este creativ. Problema este cum să îl faci să rămână aşa şi când creşte.” Sudiile arată că toți copiii se nasc cu un potențial creativ. Copiii sunt curioși, iubesc să exploreze, să experimenteze și au soluții inedite la diferite probleme. Rolul părinților este să încurajeze creativitatea copiilor și să îi ajute să nu piardă această calitate.

Creativitatea nu se limitează la domeniul artistic, ci este esențială și pentru știință, matematică, ba chiar și pentru inteligență socială și emoțională. Oamenii creativi dau dovadă de o mai mare flexibilitate, au capacitatea de a rezolva mai bine problemele. Altfel, ei sunt  mai capabili să se adapteze la progresele tehnologice și să facă față schimbărilor, precum și să profite de noi oportunități.

În zilele noastre, copiii au parte de multe jucării care le îngrădesc copiilor creativitatea. Ei nu își mai imaginează că un băț este o sabie sau un cal, deoarece ei au sabie și cal separat. Au costume de-a gata pentru personajele lor, fără să mai fie nevoiți să improvizeze.

Cum poti incuraja dezvoltarea creativitatii copilului tau

1. Nu interveni în joaca copiilor

Lasă copiilor libertatea de  a se juca singuri, fără reguli. Nu corecta copilul și nu încerca să transformi jocul lui într-unul educativ. Poate copilul poate utiliza o anumită jucărie în alt scop decât cel pentru care a fost concepută sau dorește să schimbe regulile unui joc. Acest fapt nu înseamnă că face ceva greșit, ci doar că testează și învață în propriul stil. Dacă copilul îți cere să te implici în jocul său, atunci o poți face, respectând regulile sale.

2. Nu îi oferi copilului doar jucării de-a gata.

Lasă-i la îndemână materiale reciclate sau naturale, din care copilul își poate improviza propriile jucării. De exemplu, din sulurile de hârtie igienică se pot face garaje pentru mașinuțe, suporturi pentru creioane colorate, omuleți, căsuțe sau copaci. Lipește alături de el bucăți de vată, haine colorate din hârtie etc.

3. Nu corecta copilul atunci când desenează sau colorează

Nu îl obliga să se încadreze în șabloane, gen cerul este albastru și iarba este verde sau să nu depășească conturul atunci când colorează. Va învăța și aceste repere, este mai important să exploreze singur.

4. Permite-i copilului să stea în natură cât mai mult

Chiar dacă este iarnă, îmbracă-l adecvat și scoate-l afară. (Despre cum să alegi hainele copiilorr în sezonul rece, poți citi aici). Hainele versatile de la Colibrikids îi vor ține atât de cald, cât îl vor ajuta să viseze și să își pună imaginația la încercare.

haine groase copii
Hainute iarna copii

Hainuta groasa fetita

Dacă este zăpadă, faceți împreună cazermate și oameni de zăpadă haioși. Când vremea permite, adunați împreună conuri de brad, ghinde, castane, frunze etc. și construiți case pentru dinozauri, gătiți cu iarbă, frunze, apă și pământ mâncăruri delicioase.

5. Limitează accesul la ecrane

Tehnologia este indispensabilă în zilele noastre, dar copiii au nevoie de timp limitat în fața ecranelor. Atunci când cel mic folosește tehnologia, oferă-i programe care îi pot dezvolta creativitatea sau filme frumoase pentru copii.

6. Citește-i copilului și creați împreună povești

7. Oferă-i posibilitatea să se exprime prin intermediul hainelor

Lasă-l să își aleagă singur hainele pentru diferite ocazii sau culoarea acestora. Nu îl obliga să poarte albastru dacă e băiat sau roz dacă este fetiță. Poate fetița ta dorește să facă un carnaval acasă și să se costumeze în prințesă, chiar dacă nu este un eveniment special. Poate va improviza un costum din rochia de prințesă, alături de o pelerină dintr-un cearșaf vechi.

Rochie printesa

Nu îi răpi această bucurie, copiii cresc repede și nu au atâtea ocazii speciale unde să îmbrace hainele spectaculoase pe care le au.

8. Nu răsplăti copilul pentru pentru manifestarea creativității

Ne îi oferi un premiu pentru că a desenat ceva frumos sau pentru că a citit o carte. Stimulentele interferează cu procesul creativ, reducând calitatea răspunsurilor și flexibilitatea gândirii lor. (Despre pedepse și recompense, poți citi mai multe aici).

Creativitatea este o calitate care face viața mai frumoasă, oferă un sentiment de bine și ajută în lupta cu stresul. Tu ce faci pentru a stimula creativitatea copiilor?

Ți-a plăcut acest articol? Îți mulțumim dacă îl apreciezi cu un like sau îl distribui mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, urmărește-ne și pe Facebook!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *