A trecut un an ca şi cum nu ar fi fost. A fost un an greu, obositor, dar plin de cele mai frumoase amintiri: prima oară când îi auzi glasul ce indică o nouă viață, prima grimasă, prima strângere involuntară de deget, primul somn la pieptul vostru, primul zâmbet, prima bătaie din palme în semn de bravo, primul hohot de râs, primii paşi şi pentru prima oară cuvintele “mama” şi “tata”. A fost un an în care cuvintele “pentru prima dată” au însemnat mai mult ca oricând.
Vă apropiaţi cu paşi repezi de prima aniversare. Trebuie să fie cu fast! Trebuie să fie cu bucurie! Trebuie să fie cu lacrimi de fericire, de mulţumire, de “Doamne îţi mulțumesc pentru tot” şi trebuie să fie o zi plină de amintiri unice. Evident, copilul trebuie să fie în centrul atenţiei pentru că el e personajul principal. A fost anul în care el a progresat şi a învăţat atâtea. A fost fix ca în povestea cu Făt-Frumos: într-o zi, cât altul într-un an! Atât de viteaz a fost şi merită tot ce e mai frumos. În plus de asta, petrecerea de un an e încărcată enorm de multe simboluri şi marcată de tradiţii străvechi. Cam de pe vremea geto-dacilor. Atât de vechi!
La această petrecere, daca micuţul este băiat – i se taie o şuviţă de păr, dacă e fetiţă – i se rupe turta şi i se poate tăia si moţul. Naşa sau naşul sunt responsabili cu această misiune şi se spune că tăierea părului îndepărtează frica sărbătoritului, iar acesta va deveni un curajos şi nimic nu-i va mai sta în cale.
Nu e de azi, de ieri, nu? Şi ca totul să fie ca un legământ, şuviţa se lipeşte de un bănuţ de argint cu ceara picurată din lumânarea de botez, ca cel mic să ducă o viaţă prosperă, să fie norocos, sănătos şi să aibă putere. În unele zone ale ţării, bănuţul se păstrează până la vârsta de 7 sau până la 18 ani. În alte zone se îngroapă imediat după ceremonie într-un lan de grâu, ca prichindelul să aibă părul bogat şi frumos. La fetiţe, turta se rupe in 4 bucaţi deasupra capului urmând semnul crucii pentru a aduce mult noroc, binecuvantare si crestere spirituala. Momentul e atât de duios, atât de plin de însemnătate, încât se păstrează în fiecare casă în care picioruşe mici şi neîndemânatice îşi fac loc.
Ehe, dar petrecerea aceasta presupune şi puţină agitaţie: când? unde? cu ce ne îmbrăcăm? care e meniul? cum va fi ? pe cine invităm? şi mai ales: ce punem pe tavă ca cel mic să aleagă?
La prima vedere e nevoie de o armată de oameni ca totul să iasă ca la carte, dar, dacă o luăm pas cu pas, ne vom da seama că lucrurile se simplifică.
Data petrecerii
Hai, că nu e chiar aşa de greu de stabilit. Ideal ar fi chiar de ziua celui mic, însă dacă este într-o zi lucrătoare sau de sărbătoare religioasă e mai dificil. Sfatul nostru este să organizați într-o zi de week-end, înainte sau după ziua de naştere,mai ales că cei apropiați sunt mai mult decât sigur disponibili, iar cel mic se poate bucura de toată atenţia celor dragi.
Meniul
Aici plaja e atât de largă de nu-i vedem capătul. Imaginaţie să avem! De la un grătar cu prietenii până la o petrecere de 5 stele, fiecare alege după bunul plac. Important e ca cei mai dragi oameni să fie acolo pentru că distracţia e garantată dacă sufletele iubite sunt împreună. Și un pont din partea noastră este ca indiferent de alegere, meniul să fie cât mai diversificat (ex. gustările să includă carne, legume, pește etc.)
Tortul
De obicei intră în atribuţiile naşilor şi de această dată plaja e foarte largă. Pentru amintiri memorabile, încercaţi să vă gândiţi la un element definitoriu din viaţa voastră alături de cel mic. Fie o jucărie preferată ce seamănă cu un animăluț, personaj animat, fie o fotografie memorabilă pe tort. Dacă doriți ceva elegant puteți opta pe ceva simplu și totuși fin și deosebit (cu elemente florale, în culori uni, spre exemplu). De reținut este că tortul pentru eveniment este piesa cea mai importantă a meniului!
Ţinuta pentru copil
O misiune ce revine exclusiv nașilor. Desigur, se pot consulta cu părinții pentru a fi în concordanță cu tematica evenimentului mult așteptat. Croiuri sofisticate, culori diafane sau puternice – acestea sunt pe locul doi. Pe primul loc se află confortul celui mic (citește aici ghidul pentru alegerea ținutei copilului) și anume să nu se simtă încorsetați, să nu le fie prea cald sau prea frig. Cele mai căutate ținute de ceremonie le puteți vedea aici:
După ce aţi bifat în listă toate aceste lucruri vine partea cea mai grea: ce punem pe TAVĂ ca cel mic să aleagă? Legenda spune că acum i se prezice copilului viitorul, aşa că… nu e chiar uşor. De regulă i se pun celui mic pe tavă elemente definitorii: bani, bijuterii, o carte, un pix, o foarfecă, chei de la maşină sau scule fel de fel. Se spune că dacă alege pixul, va învăţa multă carte, daca alege bijuteriile, va fi îngrijit, dacă va alege foarfeca, se spune că va fi îndemânatic.
Tava aceasta, cumva, reflect dorinţele noastre, ale părinţilor. Ni-i vrem doctori, avocaţi, ingineri, inventatori sau ce visuri mai avem noi proiectate asupra lor. Să nu uităm însă că sunt şi ei oameni chiar dacă încă sunt mici şi e important să învăţăm să le respectăm deciziile, să le dăm aripi şi să fim cei în braţele cărora se pot refugia atunci când le e greu şi din braţele cărora pot zbura mai departe spre alte zări. Noi suntem încrederea, suntem sprijinul, rampa de lansare si deocamdată, făuritorii lor de amintiri cât pentru o viaţă.
Sperăm că v-am inspirat, că v-am ajuns la suflet şi mai ales că veţi avea o petrecere fabuloasă.
La mulţi ani!