Nasii de botez – rolul si indatoririle lor in viata copilului

indatoriri si obiceiuri pe care le indeplinesc nasii la otez

Nașii de botez sunt persoane foarte importante în viața unui copil. Rolul lor nu se termină la botez, ci durează toată viața. Dincolo de rolul lor în ritualul religios, nașii de botez sunt părinții spirituali ai copilului.

De aceea, să fii naș de botez este o responsabilitate majoră, pe care nu o poți accepta dacă nu ești sigur că poți să o îndeplinești.

Ce inseamna un parinte spiritual?

Un părinte spiritual este mai mult decât o persoană care ține o lumânare în mână în cadrul slujbei religioase sau care cumpără trusoul de botez. Un părinte spiritual este cel care îl ghidează pe copil în viață, alături de părinți. Este o persoană cu valori morale puternice, pe care le va insufla, la rândul său, copilului. Nașul devine o persoană care sfătuiește, care îi îndrumă pe copii, atunci când au nevoie. Îl ajută pe copil să ia cea mai bună decizie, să își formeze caracterul. Nașul spiritual este cel care aduce lumină în viața copilului și viitorului adult.

Cum alegi nasii copilului?

Având în vedere rolul de călăuză a nașilor, cel mai bine ar fi ca aceștia să fie apropiați ai familiei, fie rude, fie prieteni. Pot fi nașii de căsătorie, sau pot fi persoane diferite. De asemenea, atunci când alegi nașii copilului, trebuie să ai în vedere ca aceștia să fie persoane cu o înaltă conștiință morală, cu o conduită frumoasă și cu valori puternic înrădăcinate. Nașii vor fi modele pentru copil, așa că trebuie să fim atenți ce exemple dorim să oferim copiilor noștri și ce influențe vrem să existe în viața lor. Nu alege nașii după considerente financiare sau după importanța lor în societate, ci după înțelepciune și suflet.

Ce indatoriri au nasii la botezul copilului?

Botezul sau Sfânta Taină pe care o primește nou-născutul este bogat în semnificaţii, dar şi în tradiţii, unele creştine. Îndatoririle nașilor de botez țin de religia în care este botezat pruncul, de obiceiurile locului și nu în ultimul rând de opțiunea părinților. Dacă sunteți nași de botez, discutați cu părinții pentru a afla ce îndatoriri și ce obiceiuri doresc aceștia să respectați.

Ce trebuie sa faca nasii inainte de botez?

De obicei nașii cumpără trusoul de botez al bebelușului. Din acest trusou, fac parte hăinuțele de botez, botoșeii, săpunul și prosopul pentru preot, sticluța pentru mir și ulei, prosopul pentru baie, pânza de mir, fașa lumânarea de botez și o cutiuță de lemn. Alegerea hainelor de sărbătoare poate fi o adevărată provocare, printre atâtea modele spectaculoase. Desigur că fiecare naș dorește ca finuțul său să fie un adevărat prinț sau prințesă. Noi, la Colibri Kids, te putem ajuta să alegi o ținută de poveste pentru un botez de poveste. Nici alegerea lumânării nu este mai ușoară, când există atâtea lumânări decorate cu mult bun gust. Hăinuțele și lumânarea dau o notă în plus de eleganță sărbătorii. Când alegi trusoul, este bine să discuți cu părinții despre tema botezului, pentru a nu face notă discordantă.

Ce trebuie sa faca nasii in timpul slujbei religioase?

Atunci când nașii botează un copil, ei fac de fapt un legământ cu Dumnezeu. Slujba Botezului (în rit ortodox) are două mari părţi: Exorcismul (numit şi lepădare) şi Botezul propriu-zis. Exorcismul este prima parte a slujbei în care preotul invocă puterea lui Dumnezeu, pentru a ocroti şi sufletul viitorului creştin de influenţa duhurilor rele. În această parte, nașii se leapădă de „Satana”, adică de păcat. Ei vor răspunde la întrebările preotului și vor rosti Crezul. În timpul slujbei religioase, nașa ține copilul în brațe, iar nașul ține lumânarea.

Urmează apoi Botezul propriu zis, în care naşa dezbracă copilul de hainele vechi pentru a primi botezul. Semnificația este că ea dezbracă creștinul de omul cel vechi, care se va înnoi cu credința creștină. În momentul Botezului, naşa îmbracă pe fin într-un scutec alb. După miruire și scufundarea în apă, nașa îmbracă bebelușul cu noile haine de sărbătoare. Următorul pas este

înconjurarea de trei ori a Sfintei Evanghelii de către fin şi naşi. Nașul primește apoi pruncul botezat, se închină de trei ori și își ridică finuțul în faţa Uşilor Împărăteşti, ca promisiune în fața lui Dumnezeu că va creşte pe fin pe calea cea dreaptă.  La sfârşitul slujbei, există obiceiul ca naşul să facă o donaţie Bisericii, ca simbol al recunoştinţei spirituale şi materiale.

Ce trebuie sa faca nasii a doua zi după botez?

A doua zi, după botez, nașii vin acasă la finuțul lor pentru baia de a doua zi. Nașa îl spală pe copil și îl unge cu uleiul sfințit de la botez pe tot corpul.  După baia copilului, apa se aruncă la un copac.

Nu uita că atunci când botezi un copil, te purifici și tu și îți asumi un rol important: cel de a deveni un model și de a modela caractere. Nașii vor avea un loc de cinste, nu doar la masa de botez, ci în toată viața copilului. Nașii de botez oferă acestuia lumină, bucurie și dragoste.

Dacă consideri că este util acest articol, ne bucurăm dacă îl apreciezi cu un like sau îl distribui mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, urmărește-ne și pe Facebook!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *