Rivalitatea între frați este o problemă cu care se confruntă toate familiile care au mai mulți copii. Oricât de bine se înțeleg copiii și oricât de atenți și de iubitori sunt părinții, tot poate apărea rivalitatea între frați. Orice părinte își dorește o relație armonioasă între copiii săi și caută mereu soluții să gestioneze rivalitatea între frați, atunci când aceasta își face apariția.
Cum gestionezi rivalitatea intre frati
1. Nu compara niciodată frații
Atât comparațiile favorabile „Fantastic, fratele tău se chinuie să rezolve problema de o oră și tu ai făcut-o în câteva minute”, cât și cele nefavorabile „Sora ta este foarte ordonată, în camera ei nu este niciodată dezordine” accentuează rivalitatea între frați. În loc să îi compari, poți să îi spui direct copilului ce te deranjează sau ce îți place la comportamentul său. Nimic din ceea ce face fratele sau sora sa nu are legătură cu el.
2. Nu le oferi în mod egal, oferă-le după nevoile fiecăruia
Oricât s-ar strădui părinții, este imposibil să le ofere totul copiilor lor în mod egal. Fiecare copil este unic, are propriile nevoi. Este bine să li se explice copiilor, încă de când sunt mici, că fiecare primește ceva, în funcție de nevoile sale. Poate că, uneori, unul dintre frați are nevoie de haine noi pentru începerea școlii, iar părinții nu trebuie să îi cumpere haine și fratelui său. Alteori, celălalt are nevoie de haine pentru o ocazie deosebită. Desigur, în situații speciale, frații pot avea și haine asemănătoare sau identice unul cu altul, dar și cu părinții lor. La fel este și cu timpul petrecut cu copiii. Uneori ne solicită mai mult unul dintre copiii, în alte situații celălalt are nevoie de noi. „Știu că am stat mult timp să citesc compunerea surorii tale. Este important pentru ea. Imediat ce termin, vreau să-mi spui ce problemă importantă ai tu.” Studiile arată că copiii nu au nicio problemă în a fi tratați diferit, dacă li se pare corect.
3. Nu le pune etichete fraților
Etichetarea este greșită în orice situație. Copilul își ia rolul în serios și se comportă conform etichetei. În cazul în care eticheta este pozitivă „Tu ești artistul familiei”, copilul poate simți presiunea că nu se ridică mereu la nivelul etichetei. Multor copii li se refuză șansele, din pricina talentului unuia dintre frați. Este adevărat că există copii foarte talentați și, bineînțeles, că talentele lor trebuie recunoscute și încurajate. Însă, nu în detrimentul fraților. Când un copil devine foarte bun într-un anumit domeniu, este bine să nu neglijăm participarea lui la domeniul respectiv, dacă acesta își dorește. Și să avem grijă să nu se excludă. Să ne ferim să face afirmații ca: „Tu ești muzicianul, tu sportivul….” Niciunui copil nu trebuie să i se permită să monopolizeze un anumit domeniu de activitate. O altă etichetare greșită este aceea că ne tratăm copiii în ordinea în care s-au născut. Sau în ordinea în care ne-am născut noi. Nu putem să privăm copilul mare de rolul de „ăla mic”. „ Cel mare” și „cea mică ar trebui să nu existe.
4. Nu încuraja competiția între frați
Competițiile nasc frustrări și accentuează rivalitatea dintre frați. Este indicat ca frații să fie încurajați să coopereze, să se joace și să se distreze împreună. Pentru a pune bazele unei relații bune între frați, nu încuraja niciodată competiția dintre ei. Frații nu trebuie să fie în competiție pentru iubirea sau atenția părinților. Este bine ca ei să învețe să împartă lucururile. Oferă-le sarcini și activități comune, în care ei să își dezvolte spiritul de echipă și își descopere abilitățile speciale.
5. Petrece timp unic cu fiecare dintre cei doi copii
Fiecare dintre copii are nevoie de atenția și dragostea ta. Petrece timp de calitate cu fiecare dintre ei, separat, deoarece oricine are nevoie să se simtă special. În felul acesta, fiecare dintre frați se va simți în centrul atenției, se va simți văzut și ascultat.
6. Învață-i să se bucure de timpul petrecut împreună
Ajuătă-i să creeze amintiri frumoase unul cu celălalt, să aibă jocurile, glumele și ritualurile lor. Încurajază-i să își spună lucurile pe care le apreciază unul la celălalt, să confecționeze colaje cu amintiri. Acest timp petrecut împreună se va transforma, peste ani, în amintiri frumoase și le va consolida relația.
7. Învață-i să găsească soluții
Când apare un conflict, nu te grăbi să îl rezolvi tu. Întreabă-i pe ei care ar fi rezolvarea, ce soluție ar putea găsi. Dacă nu pot găsi nicio soluție, atunci le poți oferi niște variante.
Să nu uităm că rilvalitatea între frați îi poate ajuta pe aceștia să se descopere pe sine, să se cunoască mai bine. Din această relație, deprind abilități sociale și învață să rezolve conflicte.
Copiii tăi cum se înțeleg între ei ?
Dacă v-a plăcut acest articol, ne bucurăm dacă îl apreciați cu un like sau îl distribuiți mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook.
Sursă foto: Pixabay