Nici nu a trecut bine botezul, că un nou eveniment apare la orizont: aniversarea de un an a copilului sau tăierea moțului. Tăierea moțului are loc la prima aniversare importantă a copilului, cea de un an. Încununează un an ca un carusel de emoții, cu bucurii și greutăți. Nici nu știi cum a trecut anul și unde a dispărut bebelușul acela care voia numai în brațe. Acum micuțul tău explorator are deja un an și este gata pentru tăierea moțului.
Ce semnificație are tăierea moțului?
Tăierea moțului la un an este o practică des întâlnită la români, fără nicio semnificație religioasă.
Nu toată lumea respectă acest obicei. Tăierea moțului diferă de la o regiune la alta, de la o familie, la alta. În cazul în care te hotărăști să respecți acest obicei, iată ce ar trebui să știi despre tăierea moțului.
Tradiția spune că, în primul an de viață al copilului, nu i se taie deloc din păr. În ziua stabilită pentru acest eveniment, nașii îmbracă copilul de sărbătoare și îi fac cadouri. În schimb, părinții copilului dau o petrecere la care participă rudele apropiate și prietenii. Petrecerea poate avea loc acasă sau la un local, după preferințe.
Cum se desfășoară ritualul tăierii moțului
În cadrul petrecerii, se desfășoară și ceremonia propriu-zisă de tăiere a moțului. Pe tot parcursul sărbătorii, lumânarea copilului de la botez va fi aprinsă. Lumânarea de a botez se păstrează toată viața pentru a fi aprinsă în momentele importante din viața copilului. Copilul este așezat pe un scaun, nașa sau nașul îi leagă părul cu cu o fundiță roșie sau albastră. După aceea, taie o șuviță din părul copilului. Cu ceara picurată din lumânarea de la botez, se lipeşte șuviţa de un bănuţ de argint ca simbol al bunăstării și norocului. Tăiatul părului semnifică puterea și îndepărtarea fricii. Dupa această ceremonie, copilul va fi curajos și fără nicio frică. În unele regiuni, după tăierea șuviței, nașul trece copilul printr-o turtă mare sau un colac făcut din cocă de cozonac. În schimb, în alte părți, turta se rupe doar la fetițe, iar tăierea moțului se face doar la băieței.
În funcție de zona unde locuiește familia, șuvița se păstrează într-o cutiuță specială, care se poate găsi în trusoul de botez al bebelușului. Unii o păstrează toată viața. Alții, îngroapă șuvița la rădăcina unui pom fructifer, când copilul împlinește vârsta de 7 ani. Există și varianta îngropării șuviței într-un lan de grâu, imediat după ceremonie pentru un păr bogat şi frumos al copilului.
Ce conține tăvița pentu moț
Desigur că fiecare părinte își dorește ca al său copil să devină un om de succes, împlinit pe toate planurile. Fiecare familie pune ce consideră pe tăvița pentru moț. De obicei, pe tăvița copilului se pun bani, cosmetice, bijuterii, o carte, un stilou, un caiet, o verighetă, cheile de la mașină, obiecte muzicale etc. Fiecare obiect semnifică ceva. Bineînțeles că banii semnifică bunăstarea, cartea simbolizează educația aleasă, stiloul, talentul la scris etc. Obiectele trebuie să fie la vedere, să fie aranjate frumos și să nu fie aglomerate.
Tradiția spune că primele trei obiecte, pe care copilul le alege de pe tăviță sunt semnificative pentru viitorul copilului.
Ce rol au nașii copilului la prima aniversare
Nașii joacă un rol important și în ceremonia tăierii moțului. Ei sunt părinții spirituali și vor fi alături de finuțul lor și la acest eveniment. Se implică alături de părinți ca prima aniversare a micuțului să fie memorabilă. Ei cumpără hainele cu care copilul va fi îmbrăcat la tăierea moțului. Hăinuțele pentru acest eveniment trebuie să fie deosebite, pentru că micuțul adorabil va fi în centrul atenției. La Colibri Kids, avem hăinuțe cu stil, potrivite pentru un astfel de eveniment.
Pe lângă hăinuțe, nașii mai fac un dar copilului. În funcție de zonă, nașii aduc turta sau colacul, panglica pentru legarea moțului, tăvița pe care vor fi așezate obiectele.
Fiind prima aniversare a bebelușului, tăierea moțului vine la pachet cu multe emoții. Marchează începutul unei noi etape, pline de farmec.
Noi vă dorim petrecere frumoasă și LA MULȚI ANI!!