„Nu vreau bluza asta, vreau rochia cu Elsa.” „Nu vreau să mă îmbrac!” „Nu vreau pantalonii ăștia roșii, îi vreau pe cei verzi.” „Ai 6 ani, cum nu poți să te îmbraci singur.” „Unde îți sunt pantofii? ” „Hai mai repede, am întârziat!”, „Nu, nu, nu, nu îmi pun geaca.”
Probabil ai și tu dimineți în care ieși pe ușă, epuizată după ce ai îmbrăcat copilul. Ai explicat, ai argumentat, te-ai rugat de copil și nimic nu a funcționat. Poate, uneori, ești mai obosită ca după o zi de lucru. Copiii sunt unici și nu există rețete universale care să ajute în întotdeauna, dar sunt câteva soluții la îndemână care te pot salva în anumite situații. Desigur, uneori, poate funcționa o strategie, alteori alta va fi soluția salvatoare, iar în unele cazuri combinarea mai multor strategii se va dovedi magică!
5 trucuri care te ajuta sa convingi mai usor un copil sa se imbrace
- Lasă-l să aleagă
Copiii au nevoie să își manifeste puterea, să își impună voința. Le place să știe că și ei sunt importanți. Implică-l pe cel mic în alegerea hainelor sale. Va învăța astfel despre relația cauză-efect, despre consecințe și responsabilitate. Oferă-i două variante (cu care ești de acord) pentru a nu deveni prea confuz. „Vrei tricoul cu Superman sau cel cu Mickey?” „Rochia roșie sau roz?” „Pantaloni sau dresuri?” „Te îmbraci înainte de a te spăla pe dinți sau după?”
- Lăsa copilul să se îmbrace singur
Da, știm , este mult mai comod și mai rapid să îi îmbrăcăm noi pe copii. Dar, cu timpul, faptul că un copil se îmbracă singur se poate dovedi o strategie bună pentru toată lumea. Când știu că este responsabilitatea lor și că pot alege singuri, copiii devin mai cooperanți. Iar, noi, putem face alte lucruri în acest timp. O variantă ar fi și cea în care copiii învață să își pregătească toate lucrurile cu o seară înainte.
Copiii sunt mai cooperanți dacă își aleg ei singuri hainele pe care să le poarte. Intră pe site-ul nostru și alege împreună cu copilul hainele preferate. Hăinuțele marca Colibrikids sunt irezistibile, copilul le va îndrăgi și le va îmbrăca mai ușor dimineața.
3. Râsul sau joaca absurdă
Nimic nu detensionează mai bine atmosfera conflictuală decât râsul. La copiii mai mici funcționează foarte bine joaca absurdă. Un exemplu de joc absurd este atunci când părintele îl îmbracă pe cel mic cu bluza, în loc de pantaloni sau îi pune pe cap tricoul. Părintele se preface incompetent, fapt ce stârnește râsul copilului. O altă variantă la acest joc este ca părintele să se prefacă că se îmbracă cu hainele copilului.
4. Pornește cronometrul sau 1, 2, 3…
De multe ori, funcționează ca prin minune soluția „Număr până la 5 și să fii gata.” Și un cronometru se poate dovedi magic atunci când vrem să coopereze copiii. „Pornesc cronometrul și în 5 minute va suna, iar tu trebuie să fii gata. ”
5. Lasă-l să experimenteze?
Cred că nu e copil să nu fi ajuns măcar o dată în pijama la grădiniță sau fără căciulă pe cap afară, deși era rece?
Copiii învață cel mai bine din propriile experiențe. Asta nu înseamnă că trebuie să îi lăsăm pe copii dezbrăcați în zăpadă, dar îi putem lăsa câteva secunde pe balcon sau la fereastră să simtă frigul, atunci când refuză să se îmbrace.
Dacă nu este ger, ci doar rece, iar copilul nu vrea să se îmbrace, ia în geantă o geacă, un hanorac și dacă îi va fi frig, va cere singur, cu siguranță. Putem lăsa copiii să învețe din greșeli, atunci când consecințele nu sunt grave.
Luptele de putere pot fi evitate, iar toată lumea poate fi mulțumită. Cu atitudinea potrivită, ziua poate începe și cu zâmbetul pe buze. Poate nu chiar în fiecare dimineață, dar merită încercat…
Ți-a plăcut acest articol? Îți mulțumim dacă îl apreciezi cu un like sau îl distribui mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, urmărește-ne și pe Facebook!