Cand poti face botezul copilului tau in 2020

scufundarea in cristelnita la botezul ortodox

Biserica ortodoxă recomandă ca botezul să fie săvârșit la 40 de zile sau cât mai curând de la nașterea bebelușului (în biserica catolică nu există această recomandare, botezul putând fi făcut la orice vârstă). Pe vremuri, lucrurile erau mult mai simple. Oamenii trăiau în comunități mici și se implicau cu toții la evenimente majore din viața membrilor acelei comunități.

În zilele noastre, organizarea unui botez nu mai este la fel de ușoară. Trebuie corelate mai multe date pentru ca evenimentul să fie posibil. Trebuie să alegi biserica la care dorești să îți creștinezi copilul, o dată la care preotul să fie disponibil, trebuie să găsești un restaurant potrivit pentru numărul de invitați și liber la data la care va avea loc slujba religioasă.

Apoi, calculezi data și îți arată că atunci va fi post, iar tu știi că în post nu se fac nunți și botezuri. În plus, părinții evită și botezul pe timp de iarnă, de teamă ca cel mic să nu răcească. Cum să împaci pe toată lumea ?

Ce spun preotii despre botezul in timpul postului

Vestea bună este că botezul poate fi organizat în orice zi a anului. Conform credinței ortodoxe, un copil poate primi Taina botezului și în timpul postului. Preoții recomandă ca botezul bebelușului să aibă loc cât mai repede după naștere, fără să se țină seama că este iarnă sau că este post. Slujba religioasă poate avea loc în orice zi de peste an. Restricția ține de petrecerea de după botez, care ar trebui amânată până după ce se încheie postul. Petrecerea în post este considerată a fi un păcat, deoarece postul reprezintă o perioadă de abstinență și de smerenie. Petrecerea cu ocazia botezului este un prilej de desfătare, de bucurie și nu este compatibilă cu restricțiile posturilor.

De asemenea, preoții ortodocși recomandă ziua de duminică ca fiind cea mai potrivită pentru creștinarea copiilor.

În cazul în care botezul bebelușului are loc iarna nu trebuie să îți faci griji.  Bebelușul nu stă mult timp dezbrăcat, iar apa din cristelniță este încălzită. Bebelușul va fi îmbrăcat corespunzător, iar păturica din trusou îl va oferi un strat suplimentar. În cazul în care alegi data botezului în sezonul rece, la Colibrikids te putem sfătui să alegi hăinuțe călduroase și confortabile, realizate din materiale prietenoase cu pielea copilului tău! Colibrikids este soluția ideală și dacă nu dorești să pierzi timpul prin magazine. Știm că după naștere, copilul devine centrul universului și are nevoie de toată atenția ta. Așadar, intră pe site și alege-ți modelul de hăinuțe care îți place, consultă ghidul de mărimi, apoi comandă costumul în care dorești să îți îmbraci copilul, în ziua cea mare.

În cazul în care alegi să botezi copilul cât mai repede după naștere, iar data cade în post, optează pentru o dată separată pentru petrecere. Astfel, copilul va primi Taina Botezului într-o zi, iar petrecerea va fi în altă zi fără restricții religioase. În vederea alegerii acestei date, poți consulta Calendarul Ortodox 2020.

Nu se fac nunti si petreceri de botez – Calendar Ortodox 2020

  • În toate zilele de post de peste an
  • În zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora
  • În săptămâna lăsatului sec de carne (23 februarie – 29 februarie)
  • În Postul Sfintelor Paști (01 martie – 19 aprilie)
  • În Săptămâna Luminată (20 aprilie – 26 aprilie)
  • În Postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel (15 iunie – 28 iunie)
  • În Postul Adormirii Maicii Domnului (1 august – 15 august)
  • În postul Nașterii Domnului (14 noiembrie – 24 decembrie)
  • În perioada de la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie – 6 ianuarie )

Ți-a plăcut acest articol? Îți mulțumim dacă îl apreciezi cu un like sau îl distribui mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, urmărește-ne și pe Facebook!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *