Cum ii ajutam pe copii sa se exprime prin intermediul hainelor

Mulți dintre noi avem imagini din copilărie, de când ne îmbrăcau mamele noastre. Pantalonii croșetați, de lână, pe sub uniforma școlară, hainele incomode, lucrurile rămase de la frații mai mari…

Hainele nu ne țin doar de cald. Hainele fac parte din ființa noastră și reprezintă o modalitate prin care comunicăm celorlalți ceva despre noi înșine. Acest lucru este valabil și pentru copii. Aceștia deprind de mici primele noțiuni despre modă, despre asortatul hainelor, despre stil și bun gust. Învață aceste lucruri de la părinți, de la ceilalți copii sau de la oamenii cu care interacționează. Este important ca cei mici să învețe, din copilărie, cum să se îngrijească, cum să își aleagă hainele și cum să își dezvolte gustul pentru frumos.

Hainele – un mod de exprimare pentru copii

Viața socială a copiilor este foarte bogată. Din momentul în care încep să socializeze, să își fac prieteni (în jurul vârstei de trei ani), ei doresc să fie acceptați, văzuți și admirați de ceilalți. Hainele joacă și ele un rol important în acest proces. De aceea, copiii trebuie să aibă libertatea de a se exprima, în orice fel și-ar dori, nu numai cu talentele și abilitățile lor, ci și în modul în care se prezintă.

Copiii trebuie încurajați să își exprime creativitatea prin hainele pe care le poartă.

Și ce dacă aleg să poarte într-o zi obișnuită o rochie de prințesă sau niște blugi rupți la o petrecere?

Copiii pot purta orice culoare își doresc, indiferent de gen. Să nu limităm creativitatea copiilor, care se exprimă și prin hainele pe care aceștia aleg să le poarte sau prin modul în care combină hainele sau accesoriile. Creativitatea se dovedește utilă în toate aspectele vieții noastre. La Colibrikids, avem hăinuțe cu stil care stimulează creativitatea copiilor și pun în valoare personalitatea acestora.

Hainele pentru copii-un mod de exprimare
Hainele pentru copii-un mod de exprimare

Copiii trebuie încurajați să se exprime pe sine

Prin hainele pe care aleg să le poarte (uneori, de foarte mici), copiii se dezvăluie pe sine. Hainele le permit să își exprime gândurile și identitatea de sine. Viața copiilor este hotărâtă în cea mai mare poarte de părinți. Să le lăsăm libertatea să aleagă acolo unde  este posibil! Libertatea de exprimare este esențială, să nu le-o răpim! Copiii încep să se definească pe ei înșiși, iar hainele pe care le poartă vor face parte din această definiție. Hăinuțele frumoase, care îi fac pe copii să se simtă speciali, le dezvoltă stima de sine.

Hainutele pentru copii-un mod de exprimare

Copiii trebuie încurajați să fie independenți

Dincolo de exprimarea de sine, să-i lăsăm pe copii să aleagă ceea ce poartă reprezintă primul pas către independență. Și, fie vorba între noi, este un avantaj și pentru noi, părinții, ca cei mici să își aleagă hainele și să le îmbrace singuri! Acest lucru trebuie făcut însă treptat. Părinții nu trebuie nici să le limiteze alegerile, nici să le ofere prea mult. Un echilibru este necesar.

Rolul părinților este să își ghideze copiii, să le explice, să le fie alături în alegerile lor, dar să le lase și lor un cuvânt de spus. Copiilor trebuie să li se permită să devină încrezători în alegerile lor vestimentare. Îmbrăcămintea este o modalitate foarte bună pentru copii de a ne comunica cum se simt la fiecare moment, cine sunt și ce au de spus.

Să lăsăm, așadar, personalitatea copiilor să strălucească!

Ți-a plăcut acest articol? Îți mulțumim dacă îl apreciezi cu un like sau îl distribui mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, urmărește-ne și pe Facebook!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *