5 alternative la pedepse si recompense

Mulți părinți au înțeles că pedepsele și recompensele modifică comportamentul copiilor lor, doar pe termen scurt. Și-au dat seama că nu rezolvă problema de fond, că afectează relația cu părinții și că scade stima de sine a copiilor. Efectele negative ale pedepselor și recompenselor se văd în timp.

Așadar, părinții care doresc să își educe copiii, în mod conștient, cu ajutorul unei abordări democratice, caută mereu soluții pentru rezolvarea conflictelor cu copiii fără să apeleze la pedepse și recompense.

Nu este mereu ușor, educația este ca un dans în care părintele se armonizează cu copilul său. Nu putem face educație dacă nu există o relație de încredere între părinte și copil. Copilul se dezvoltă armonios într-un mediu iubitor, în care se simte apreciat și respectat. Fiecare copil este unic. Fiecare părinte își cunoaște copilul și învață ce soluții funcționează în cazul său.

 5 alternative la pedepse si recompense

1.Oferă-i posibilitatea să aleagă

De fiecare dată când este posibil, oferă-i posibilitatea să aleagă. Ideal ar fi să existe două variante, pentru a nu se crea confuzie. Copilul poate alege între două feluri de mâncare, între două haine, între două variante de petrecere a timpului liber etc.

Ex.„ Îți schimb pampersul aici sau în camera cealălaltă?” , „Îți faci temele acum sau mai târziu?”

Astfel, copilul simte că are putere, că este important, iar părerea sa respectată. Învață să devină responsabil și să găsească singur soluții.

2. Adoptă o atitudine jucăușă

Abordarea copilului prin joacă și povești face minuni. De exemplu, când copilul nu vrea să se îmbrace, părintele poate găsi un joc potrivit. „Uite, macaraua cum aduce pantalonii…” De obicei, funcționează jocurile absurde, când părintele îi pune copilului ciorapii pe cap sau bluza pe picioare, prefăcându-se că nu știe unde este locul lor. Sau, când copilul nu vrea să fie schimbat, părintele se poate juca cu pampersul Cucu-bau. O altă variantă este cea în care el ascunde pampersul, iar copilul trebuie să îl găsească. Orice provoacă râsul copiilor detensionează, iar copilul va deveni mai cooperant.

3. Motivează-ți cererile și interdicțiile

Orice regulă, cerere sau interdicție trebuie explicată cu blândețe, dar pe un ton ferm. De exemplu, dacă fetița ta vrea să plece la grădiniță în rochița de prințesă, îi poți explica de ce nu se poate. „Cu această rochiță te îmbraci la carnaval sau la o ocazie specială. Celelalte fetițe vor dori și ele o astfel de rochie și vor plânge că nu sunt îmbrăcate și ele de carnaval. În plus, o poți rupe sau păta. Îmbrăcată cu această rochiță, nu te vei simți comod să alergi și să te joci.”

haine elegante copii
Haine de ocazie fetite

Dacă copiii înțeleg regulile, le acceptă și le respectă. Dacă totuși încalcă o regulă, înseamnă că, de fapt, copilul are o altă problemă mai profundă și este nevoie de o altă abordare. Explicațiile trebuie date în funcție de vârsta copilului.

4. Lasă să se producă consecințele naturale

Uneori, ca să învețe, copiii trebuie să se lovească de consecințele dezagreabile care rezultă din comportamentul lor. De exemplu, un copil care nu va strânge jucăriile, poate să nu le mai găsească sau să calce cineva pe ele și să le strice.  Un copil care va lăsa pe jos costumul de baie ud, îl va găsi tot așa în ziua următoare. Nu putem să ne ferim copiii de toate situațiile dureroare din viață sau de toate frustrările. Copiii învață, în acest mod, să devină responsabili pentru propriile acțiuni.

5. Negociază și discută cu copilul

Negocierea funcționează foarte bine, mai ales atunci când copilul este mai mare. Discută cu el, explică-i care sunt nevoile și sentimentele tale, încearcă să le înțelegi și pe ale lui. Cere-i părerea să te ajute să găsiți o soluție potrivită. De exemplu, dacă este momentul să mergeți acasă, cădeți de acord împreună asupra numărului de minute sau al alunecărilor pe tobogan, înainte de plecare. Dacă copilul vrea să privească la desene, în loc să își facă temele, stabiliți împreună o soluție mulțumitoare pentru toată lumea.

Uneori, funcționează o soluție, alteori trebuie combinate mai multe variante. Copiii își iubesc părinții și doresc să coopereze cu aceștia. Atunci când opun rezistență și apar conflcitele, fie au un stres, fie o nevoie importantă nu le este împlinită, fie nu dețin informația necesară să știe că ceea ce fac este greșit. Cu multă răbdare, părinții trebuie să se apropie de cei mici, să înțeleagă ce se află în spatele comportamentului lor și să caute soluții pentru a înlocui pedepsele și recompensele. În acest fel, părinții vor dezvolta o relație puternică și frumoasă cu copiii lor!

Ți-a plăcut acest articol? Îți mulțumim dacă îl apreciezi cu un like sau îl distribui mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, urmărește-ne și pe Facebook!

Sursă foto: depozitphotos

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *