La început de an este momentul în care îți faci liste, îți pui dorințe, îți setezi obiective. Poate îți dorești să evoluezi profesional, să înveți lucuri noi sau să faci ceva pentru tine. Printre atâtea obiective, nu poți ignora relația cu cea mai prețioasă ființă din viață : copilul tău. Toți părinții fac greșeli în relația cu copiii. Dar își iubesc copiii și doresc să fie fericiți. Nimeni nu este perfect. Cu toate astea, sunt câteva greșeli pe care poți să eviți ca să ai o relație armonioasă cu puiul tău. Îți poți trasa mai puține obiective pentru a fi mai ușor să le realizezi. Iată câteva greșeli pe care să îți propui să nu le faci în relația cu copilul.
6 greseli pe care sa le eviti în relatia cu copilul
1. Condiționarea iubirii
Nu condiționa iubirea pe care i-o porți micuțului de comportamentul său. „Dacă faci asta, nu te mai iubesc ”. Copiii au nevoie de iubire necondiționată, au nevoie ca părintele să fie lângă ei, chiar dacă comportamentul lor lasă de dorit. Îi poți explica de ce greșește, îi poți arăta consecințele faptelor sale, dar nu îți poți retrage iubirea atunci când greșește sau nu face așa cum îi ceri tu.
2. Frica de a pune limite
Copiii au nevoie de repere clare. Ei nu pot crește fără limite sănătoase. Limitele trebuie puse cu blândețe, dar în mod ferm. Este greu să pui limite, pentru că, uneori, se revarsă râuri de lacrimi, dar trebuie consecvență. Atunci când copilul se supără pentru că nu îi place limita ta, fii alături de el, spune-i că îi înțelegi supărarea, dar că nu îl poți lăsa să facă ce își dorește. Repetă limitele ori de câte ori este nevoie, explică-i motivele, dar nu ceda!
3. Nu face lucrurile în locul copilului tău
Fii alături de copilul tău întotdeuna, ghidează-l și ajută-l atunci când are nevoie. Dar nu face în locul său lucruri, pe care este capabil să le facă singur. Îi transmiți mesajul că nu este în stare să se descurce și îi știrbești stima de sine. Copiii învață singuri și au nevoie să își dezvolte autonomia.
4. Etichetarea copiilor
„Ești rău”, „ești obraznic”, „ești leneș” etc. sunt etichete puse copiilor din dorința de a-i face să înțeleagă că greșesc și de a-i motiva să își schimbe comportamentul. Problema este că aceste etichete au un efect opus. Copiii își asumă aceste roluri și ajung să se comporte conform etichetei. Nu eticheta niciodată copiii,
5. Compararea cu alți copii
O altă greșeală de evitat în relația cu copiii este să îi compari cu frații, colegii, prietenii sau vecinii. Compararea negativă nu îi motivează pe copii, ci îi face să se simtă defecți, neiubiți și neapreciați. Nici compararea pozitivă nu ajută foarte mult, deoarece pune pe umerii copiilor o presiune foarte mare că trebuie să se ridice mereu la așteptările părinților.
6. Compensarea lipsei de atenție cu beneficii materiale
Este una din cele mai mari greșeli pe care le poți face. Orice părinte poate cădea, adesea în capcana suplinirii lipsei de atenție cu diferite bunuri. Copiii nu își doresc obiecte, își doresc să te joci cu ei, să le oferi atenția și iubirea ta. Ascultă-l pe copilul tău, fii alături de el, petrece timp cu el! În timp, va aprecia mai mult relația voastră decât beneficiile materiale.
Copilul învață din modelul părinților, din mediul în care trăiește, din experiențele la care este expus.
Poate te interesează și 5 articole la pedepse și recompense sau De ce nu sunt bune pedepsele sau recompensele.
Ți-a plăcut acest articol? Îți mulțumim dacă îl apreciezi cu un like sau îl distribui mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, urmărește-ne și pe Facebook!
Sursă foto: Depozitphotos