Botezul este un ritual cu profunde implicații spirituale. Botezul semnifică taina prin care copilul se purifică de păcatul strămoşesc şi de toate păcatele de până atunci. Dincolo de tradițiile religioase, botezul bebelușului este învăluit și de superstiții, venite din cele mai vechi timpuri. De-a lungul timpului, oamenii au încercat să își explice lucruri pe care nu le înțelegeau. Gândirea mitică a dat naștere la tot felul de superstiții și credințe populare care însoțesc ființa umană încă de la naștere. (Despre superstiții amuzante legate de bebeluși, puteți citi aici).
În zilele noastre, părinții nu mai țin cont de aceste superstiții care pe vremuri se respectau cu sființenie. În general, ele par surprinzătoare și devin doar o sursă de amuzament.
Superstitii la botez
1. Copilul nu trebuie botezat cu numele unei rude decedate recent pentru ca să aibă o viață lungă.
2. Bebelușul nu trebuie strigat pe nume până la botez, deoarece vin spiriritele rele și îi ia sufletul.
3. Se crede că plânsul neconsolat al bebelușului se datoreză faptului că acesta cere să fie botezat, iar după botez, copilul va plânge mai puțin.
4. Copilul care plânge în timpul ceremonialului de botez va trăi mult.
5. Pe lângă alte îndatoriri, nașa trebuie sa pupe copilul pe obraz înainte de botez, ca să aibă gropițe.
6. Nașii îi dăruiesc bebelușului un obiect mic din aur, care, asemenea unui talisman norocos, are rolul să îl ferească de necazuri toată viața.
7. Fașa copilului la botez nu trebuie să fie nici prea scurtă, că trăiește puțin, nici prea lungă, că se căsătorește târziu.
8. În cristelniță, se pun bani ca să aducă noroc copilului.
9. Bebelușul nu trebuie schimbat de hainele cu care a fost îmbrăcat în timpul botezului până a doua zi.
10. Lumânarea de botez trebuie ornată cu flori de crin, floarea Maicii Domnului, cu frunze de ferigă, care este o plantă magică în cultura populară și care aduce noroc la bani. De asemenea, lumânarea de botez trebuie împodobită cu o crenguță de brad, care simbolizează viața lungă și sănătatea și cu floricelele din floarea miresei ca să îi fie dezlegate cununiile.
11. Din banii dăruiți la un botez, familia trebuie să cumpere o căldare ca el să aibă o viață lungă.
12. Dacă este copilul botezat este o fetiță, apa în care a fost scăldată la botez trebuie aruncată la flori pentru ca aceasta să fie frumoasă și delicată. Dacă este băiat, apa trebuie vărsată la rădăcina unui pom fructifer, pentru ca acesta să fie puternic și viguros.
Superstitii dupa botez
1. A doua zi după botez, nașa pregătește băița de acasă a copilului. În apă, ea pune fașa de la botez, boabe de grău, un ban de argint, un inel de aur, nuci, petale de flori, ulei sfințit, mir, busuioc, sare, miere. Toate aceste obiecte au rolul de a-l proteja pe copil, de a-l ajuta să aibă o viață lungă, plină de noroc și ferită de necazuri.
2. După băiță, nașa îl unge pe bebeluș pe tot corpul cu uleiul sfințit la botez ca acesta să aibă pielea fină ca mătasea.
Toate aceste superstiții au legătură cu dorința oamenilor să îi protejeze pe copii, să îi ferească de neplăceri. În zilele noastre, fiecare familie alege modul în care să se desfășoare botezul copilului, tradițiile pe care le respectă și superstițiile în care crede. Important este ca acest eveniment să fie reușit și să rămână o amintire frumoasă.
Ți-a plăcut acest articol? Îți mulțumim dacă îl apreciezi cu un like sau îl distribui mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, urmărește-ne și pe Facebook!
Sursă foto: Depositphotos