Superstitii amuzante despre bebelusi

Unele superstiții despre bebeluși pot fi amuzante pentru mamele din zilele noastre, dar au fost tratate cu multă seriozitate de generații întregi de mame din trecut. Pe vremuri, oamenii se ghidau după semne prevestitoare. Credeau în spirite bune și rele, în farmece și în magie. Atunci când nu își puteau explica anumite aspecte din viață, apelau la intervenția supranaturalului. Desigur că atunci când era vorba despre nașterea unui copil, lucrurile nu puteau sta diferit. Femeile însărcinate și proaspetele mămici au fost ținta multor superstiții și credințe populare, de-a lungul timpului. În zilele noastre, ne putem amuza de multe dintre aceste superstiții. Orice proaspătă mămică s-a lovit cu siguranță de astfel de credințe și superstiții despre bebeluși.

E drept că, uneori, superstițiile despre bebeluși pot deveni enervante, dacă mama, soacra, mătușa sau vecina insistă să respecți anumite tradiții pentru ca bebelușul tău să aibă noroc în viață.

Superstitii legate de sarcina

1. Să nu îi cumperi haine bebelușului înainte de a se naște pentru a nu se întâmpla ceva rău.

Pe vremuri, bebelușii nu erau îmbrăcați în primele săptămâni, ci doar înfășați. Oamenii nu știau nici măsurile, nici sexul copiilor, de accea cumpăratul hainelor după naștere se făcea din rațiuni practice. În zilele noastre, hăinuțele pentru bebeluș trebuie cumpărate și pregătite, înainte de naștere. Este necesar să fie spălate și călcate, pentru că pot fi purtătoare de praf, bacterii sau virusuri. În plus, după naștere mama va avea, cu siguranță alte griji decât alergatul prin magazine, iar tatăl… vă puteți imagina un bărbat la raionul de bebeluși cu lista de cunpărături în brațe ?

2. Să nu furi niciun fruct sau nicio floare când ești însărcinată, deoarece bebelușul va avea semne din naștere.

3. Dacă burta este țuguiată, vei naște un băiat, dacă este rotundă, vei naște o fetiță.

Este posibil că, dacă te ghidezi după acestă superstiție, să te înșeli, deoarece se pare că este nefondată pe un adevăr științific. Forma burții depinde de alte criterii, cum ar fi constituția mamei, cantitatea de lichid amniotic, greutatea sau poziția bebelușului în uter și în niciun caz de sexul copilului.

Superstitii legate de primul an al bebelusului

1. În primele 40 de zile dupa naștere, mama și bebelușul nu au voie sa iasă din casă.

Femeile lăuze și bebelușii puteau ieși din casă, doar după ce treceau 40 de zile de la naștere, iar preotul le citea molifta. Până atunci erau necurate.

2. Unghiile bebelușului nu se taie până la vârsta de un an pentru că o sa devină hoț.

Există și o variantă mai ușoară, unghiile bebelușului nu se taie până la botez. Unghiile trebuie roase de către părinți.

Nu știu dacă ați observat cât de repede cresc unghiile unui nou născut. Vă puteți imagina să roadeți unghiile bebelușului până la botez sau, și mai rău, până împlinește vârsta de un an ? Pot înțelege această superstiție doar prin frica unei proaspete mămici de a tăia unghiile unui bebeluș care se mișcă în continuu. Specialiștii recomandă tăierea unghiilor. Rosul unghiilor se poate dovedi periculos, deoarece poate duce la infecții ale degetelor.

3. Să te speli cu apa în care ai făcut baie copilului ca să i se întărească oasele

Apa are multe proprietăți, dar, cu siguranță, nu acesta. Oasele bebelușilor nu se întăresc cu astfel de intervenții. Poate doar se poate face economie la apă…

4. Să nu faci bebelușului baie duminica pentru că nu mai crește

E drept că duminica este zi de odihnă, când, conform credinței creștine, nimic nu se mișcă. Posibil, de aici, convingerea că bebelușul care crește în timpul săptămânii, va da înapoi duminica dacă i se face baie.

5. Să nu strigi copilul pe nume înainte de botez, că va fi urmărit de duhurile rele.

Probabil această superstiție ale legătură cu faptul că, prin botez, copilul primește Sfânta taină și este purificat și ferit de duhurile rele. În zilele noastre, când botezul nu se face întotdeauna la 40 de zile de la naștere, este mai dificil să nu rostești numele copilului atâta vreme.

6. Să nu îți săruți copilul pe tălpi, deoarece nu-ți va mai respecta vorbele mai târziu.

Oamenii s-au temut întotdeauna foarte tare de răsfățul și neascultarea copiilor. De aici și celebrele cuvinte : „Copiii se pupă doar în somn”. Niciun copil nu devine răsfățat din prea multă atenție și iubire. Sunt elementele vitale pentru el, iar, la această vârstă, el nu are nevoie decât de dragostea părinților săi.

7. Să îi pui o brățară din fir roșu la mână sau să îl îmbraci mereu cu ceva roșu când ieși cu bebelușul la plimbare, să nu ți-l deoache lumea. Drept este că bebelușii sunt adorabili și trezesc emoție în sufletele adulților. De aceea, este posibil ca aceștia să îi sufoce pe bebeluși cu atenția lor, chiar dacă nici măcar nu cunosc bebelușul respectiv. Deși, în afară de considerentul estetic, nu știu la ce ar ajuta culoarea roșie în astfel de situații !

8. Să nu lași hainele copilului la uscat noaptea, până la vârsta de un an, că va plânge fără încetare.

Bebelușii au multe momente când plâng neconsolat. Părinții au căutat tot timpul explicații logice pentru acest plâns, însă, de multe ori, cauzele rămâneau un mister. Oricum, în timpurile moderne, pe care, din fericire, le trăim, ne salvează sfânta mașină de uscat haine.

9. Musafirii să îi pună bani în pat sau în scutece când vin prima dată să îl viziteze pentru ca a avea o viață îndestulată și lipsită de griji.

Cum banii sunt purtători de tot felul de microbi, nu este tocmai cea mai bună variantă să atingă pielea sensibilă sau hainele unui bebeluș.

10. Dacă stai cu el afară, după apus să afumi copilul să alungi spiritele rele.

Cu afumatul îl poți feri, eventual, de țânțari…

11. Să nu tunzi bebelușul înainte de a i se lua moțul, deoarece va avea părul rar toată viața.

Este simplu pentru un bebeluș care are câteva fire de păr până la vârsta de un an, dar ce te faci cu un bebeșuș care se naște deja cu o claie de păr în cap ?

12.  După baie, să tragi ușurel de picioarele și mâinile copilului, să crească repede.

Fiecare copil crește în ritmul său. Masajul poate ajuta la dezvoltarea unui bebeluș, dar trasul de mâini și picioare poate fi periculos. Înrudită cu această superstiție, este și scoaterea de cap a copilului din cadă pentru a avea gâtul lung. Este foarte periculoasă această practică, pentru că această manevră poate provoca  traumatisme ale coloanei.

Voi ce alte superstiții mai cunoașteți?

Credit foro: Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *