Botezul ortodox si cel catolic: simboluri si traditii religioase

crestinarea copilului

Botezul este primul eveniment major din viața nou-născutului și, totodată, o tradiție cu valoare spirituală. Copilul primește taina botezului și se purifică de păcatul strămoșesc. Ritualul botezului suferă mici modificări, în funcție de religie și de zona în care se desfășoară. În țara noastră, cele mai întâlnite religii sunt ortodoxismul și catolicismul. Există totuși un punct comun în toate riturile religioase, botezul având loc în lăcaşul de cult al credincioşilor şi poate fi realizat doar de către slujitorul de cult, învestit cu acest drept. Slujba de la biserică este urmată de o petrecere împreună cu familia și prietenii.

Botezul ortodox

Biserica ortodoxă păstrează tradiția primordială a slujbei botezului. Preoții recomandă ca botezul să aibă loc cât mai repede după ce au trecut cele 40 de zile, necesare reintrării mamei în biserică. Mama este cea care îl aduce pe prunc în biserică, de unde îl preiau nașii, părinții spirituali.

Botezul poate fi făcut în oricare zi a anului. Este indicat ca micuțul să primească un nume de sfânt din calendar. De obicei, există o singură pereche de nași, de religie ortodoxă.

Botezul ortodox are două etape la fel de importante: Exorcismul (lepădarea de păcat) şi Botezul propriu-zis. În timpul primei părți, preotul se roagă pentru ca sufletul viitorului creștin să iasă de sub influența duhurilor necurate. Nașa ține în brațe copilul în timpul slujbei religioase

Preotul îi întreabă pe nași dacă se leapădă de Satana și se unesc cu Hristos. Nașii rostesc Crezul după preot sau împreună cu acesta. După Exosrcism, are loc Botezul propriu-zis. Nașa dezbracă copilul (semnifică dezbrăcarea de păcatul strămoșesc). Copilul este scufundat de trei ori în cristelniță de către preot.

scufundarea in cristelnita la botezul ortodox
Sursă foto: Depositphotos

După aceea, preotul îi dă copilul nașei, care îl înfașă într-o pânză albă. Preotul unge copilul cu Mir și tunde părul copilului de patru ori, în forma crucii.  Nașa îl îmbracă pe proaspătul creștin cu hainele noi, semn al înnoirii.

A doua zi după botez, nașii merg să îmbăieze noul creștin. Este vorba de o baie ritualică, de „spălare a mirului”.

Obiecte necesare la botezul ortodox

1. Lumânarea de botez simbolizează sfânta lumină a lui Cristos, care se coboară asupra proaspătului creștin, a părinților, nașilor și tuturor celor prezenți la slujba religioasă. Lumânarea rămâne aprinsă pe parcursul slujbei și va fi păstrată apoi pentru a fi reaprinsă în momentele importante din viața copilului. Lumânarea de botez este, de obicei, foarte frumos decorată.

Lumânare de botez ColibriKids

2. Trusoul de botez conține de obicei o pânză albă, un prosop pentru bebebeluș, haine pentru copil, un prosop și un săpun pentru preot. Un articol detalita despre ce trebuie să conțină trusoul de botez, poți citi aici. Dacă ai nevoie de ajutor în alegerea trusoului de botez, te putem ajuta.

Trusou de botez ColibriKids

3. Cutia pentu trusou este necesară pentru a transporta la biserică toate lucrurile de care este nevoie în timpul slujbei. Această cutie poate deveni apoi cutia cu amintiri în care păstrați cele mai prețioase amintiri ale bebelușului.

Botezul catolic

Botezul catolic nu se deosebește foarte mult de cel ortodox. Cu toate acestea, există mici diferențe între cele două ritualuri religioase. În Biserica Catolică, copilul nu primește la botez toate tainele. Când acesta împlinește vârsta de 12 ani, are loc confirmarea, care este practic o completare a procesului de inițiere în comunitatea creștină. Copilul poate fi botezat oricând, nu există recomandarea de 40 de zile. De obicei, sunt mai multe perechi de nași, Nașii pot fi și de altă religie decât cea catolică, condiția fiind să fie botezați.

Slujba religioasă este mai scurtă și mai simplificată față de cea ortodoxă. La intrarea în biserică, preotul întreabă părinții care este numele copilului care urmează să fie botezat. Nașii și părinții sunt întrebați dacă sunt dispuși și capabili să-și îndeplinească îndatoririle pentru a crește acest copil în credința creștină. Ca gest simbolic, preotul face semnul crucii cu degetul mare pe fruntea copilului. După câteva rugăciuni, are loc prima ungere cu uleiul sfânt. Urmează binecuvântarea apei Botezului, promisiunea de renunțare la Satana și rostirea Crezului. Pruncul este stropit cu apă pe cap de către preot, în timp ce acesta face semnul crucii.

Copil botezat la catolici
Sursă foto: Pixels

Noul botezat primește o cămașă albă, care simbolizează puritatea și înnoirea. Pe tot parcursul ceremoniei este aprinsă o lumânare, care semnifică că noul creștin este o lumină pentru lume. Preotul este cel care dă nașului lumânarea de botez aprinsă, în timp ce îi spune să pastreze credința și să-i fie ghid spiritual copilului Mama ține copilul în brațe în timpul slujbei. Nașii nu participă la pregătirea pruncului. Preotul este cel care pregătește o pânză albă pentru a înfășa copilul, după ce este uns cu mir. Regulile nu sunt foarte stricte, bebelușul putând fi adus gata înfășat.

Obiecte necesare la botezul catolic

  1. Lumânarea pe care preotul o înmânează nașului
  2. O cămașă albă care semnifică puritatea credinței și puterea de curățare a Botezului. Îmbrăcămintea albă simbolizează hainele albe pe care le-a purtat Isus când a fost așezat în mormânt după moartea sa în Vinerea Mare.
  3. Hainele bebelușului (cu care poate fi îmbrăcat de acasă)
Colibri Kids

Foarte asemănătoare este și slujba de botez la evanghelici, la reformați sau la unitarieni. Deoarece unele obiceiuri diferă și în funcție de regiunea în care are loc botezul, cel mai bine este să întrebi direct preotul de la biserica unde dorești să fie botezat copilul. El te va sfătui ce tradiții și norme trebuie să respectați, care sunt taxele etc.

Indiferent de religie, este bine ca nașii aleși să fie apropiați ai familiei pentru a fi alături de copil toată viața. Botezul este important în toate religiile, așa că fă din acest eveniment un moment memorabil pentru toată lumea!

Dacă v-a plăcut acest articol, ne bucurăm dacă îl apreciați cu un like sau îl distribuiți mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră de Facebook.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *