Specialiștii consideră că rutina este foarte importantă în viața copiilor. Cei mici au nevoie de un mediu predictibil, de rutine pentru o dezvoltare sănătoasă. Pentru ei mediul exterior este stresant și, de aceea trebuie să știe mereu se va întâmpla în viitorul apropiat.
Copiilor mici le place să știe că totul se desfășoară după un ritual prestabilit. Ei au nevoie să cunoască un program zilnic fix, să știe cine îi ia de la grădiniță sau că trebuie să respecte aceleași reguli mereu. Acest fapt le dă siguranță și un sentiment de control asupra propriei lor existențe.
De ce este importanta rutina in viata copiilor
Absența rutinei provoacă haos și confuzie. Pe termen lung, haosul generează probleme de comportament şi instabilitate emoţională.
Chiar dacă adulții consideră rutina monotonă, pentru copii este important să se respecte un program previzibil și regulat. Altfel, ei pot deveni agitați, nervoși, obosiți. Somnul neregulat le poate afecta sănătatea copiilor pe termen lung. Respectâdu-se orele de somn, copiii sunt mai odihniți. Un program predictibil îi ajută pe copii să facă față schimbărilor exterioare. În plus, îi aduce copilului ordine și structură în viață. De exemplu, un copil care își va alege seara hainele pentru a doua zi învață că și părerea lui contează, fapt care duce la creșterea stimei de sine. Mai mult, copilul învață să fie ordonat și independent.
Un alt beneficiu al rutinei, este faptul că îl învață pe copil că există anumite reguli și limite. Îl responsabilizează și pregătește drumul către independența copilului. Acesta înțelege mai bine tot ce i se întâmplă, are un sentiment de siguranță al unui mediu protector, securizant.
Faptul că cel mic învață că există un program zilnic duce la o mai bună cooperare cu părinții. Aceștia nu mai trebuie să ducă lupte cu copilul să îl facă să înțeleagă de ce este nevoie să facă anumite lucruri.
Există ritualuri benefice pentru conectarea părinte-copil. Serile petrecute împreună cu glume, cu jocuri, momentele în care fiecare spune ce simte, sunt foarte importante pentru copii. Cititul cărții împreună cu copiii, seara, înainte de culcare ajută la liniștirea copiilor după o zi încărcată.
Dacă sunt obișnuiți de mici să respecte anumite reguli și un anumit program, copiii vor învăța mai ușor să își stabilească o anumită rutină și atunci când cresc mai mari. De exemplu, vor ști să își împartă timpul între efectuarea temelor, timpul în fața ecranelor, timpul de relaxare și timpul cu prietenii.
De ce activitati rutiniere au nevoie copiii
Pentru a se simți în siguranță, copiii au nevoie de:
– un program de somn și mâncare
– să știe ce urmează să se întâmple
– să știe cu cine se vor întâlni
– anumite ritualuri în familie (ex.pregătitul mesei împreună seara și în weekend, vizionarea unui film împreună sâmbăta seara, cititul cărții seara înainte de culcare)
– sărbători în familie, mese cu familia extinsă
– timp special cu părinții, în care toată atenția este îndreptată asupra sa
Sfaturi pentru crearea unei rutine la copii
Realizați-le un program bine stabilit copiilor pentru a crește echilibrați și liniștiți. Comunicați deschis cu copiii planul zilnic și explicați-le în detaliu fiecare etapă. Implicați și copiii în realizarea acestui program, deoarece ei trebuie să știe că și părerea lor contează. Lăsați puțin loc și pentru lucrurile noi care intră în viață zilnic : o întâlnire neprevăzută, gustul unei mâncăruri noi, o vizită neașteptată etc.
Un program zilnic al copiilor nu exclude anumite rupturi ocazionale în rutină. Nu este nicio tragedie dacă în vacanțe sau în weekenduri, copiii nu au ore fixe de masă sau de somn. Copilul învață mai ușor să se adapteze micilor spontaneități care fac viața mai frumoasă. Atâta vreme cât copilul știe că există un program general, el poate să înțeleagă și să accepte evenimentele neașteptate cu calm și bucurie. De asemenea, un program predictibil nu înseamnă rigiditate. Copiii au nevoie de momentele lor în care explorează fără intervenția adultului. Joaca liberă este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil.
Rutina reduce anxietatea copiilor și le reduce teama de necunoscut. Copiii cresc frumos într-un mediu cunoscut în care au încredere și unde se simt protejați, iar rolul adulților este să creeze această zonă de confort pentru cei mici.
Ți-a plăcut acest articol? Îți mulțumim dacă îl apreciezi cu un like sau îl distribui mai departe. Pentru a fi la curent cu noutățile noastre, urmărește-ne și pe Facebook!
Sursă foto: Pexels